Milyonlarca memur, işçi, emekli, dul ile yetim, maaş ve aylıklarına  yılın ikinci yarısında yapılacak zam için temmuz ayını umutla bekliyor.

Durdurulamayan yüksek enflasyon ve her yeri  kor gibi yakan hayat pahalılığı altında en çok ezilen emekli, asgari ücretli, memur, işçi, dul ve yetime ocak ayında verilen maaş artışının yılın ikinci ayından itibaren erimesi üzerine cepten yemeye başladılar.

Yüksek enflasyon karşısında bir ölçüde rahatlamak isteyen sabit gelirli kitle, yasa gereği temmuzda yapılacak yılın ikinci zammına odaklandı. Gözler 6 aylık enflasyonun belli olacağı 4 temmuza çevrildi.

Yılın ilk 4 ayında TÜFE oranı yüzde 31.71 olarak gerçekleşti. Mayıs ve Haziran ayına ilişkin enflasyon oranı ile  temmuzda 13 milyon 662 bin emekli aylığına yapılacak zam tutarı  ile 3 milyon memura verilecek enflasyon farkı saptanacak.

Beklentiler mayıs ayı enflasyonunun yüzde 3.97, haziran ayı enflasyonun ise yüzde 2.97 çıkacağı yönünde. Gerçekleşmesi halinde 6 aylık enflasyon yüzde 41’e ulaşacak. Buna göre işçi, esnaf ve çiftçi emeklisi ile dul ve yetim aylığına en az yüzde 40 zam gelecek.

Ocak ayında maaşlarına yüzde 5 zam ile yüzde 2.5 oranında ek artış yapılan 7 milyona yakın memur, memur emeklisi ile sözleşmeli personele de yüksek olasılıkla yüzde 25-30 arası enflasyon farkı ödenecek. 2021 yılında bağıtlanan toplu sözleşme uyarınca memur ve memur emekli maaşlarına temmuzda yüzde 7 oranında daha artış yansıtılacak. Sözleşmeli personel de temmuz zammından yararlanacak.

Siyasi irade yetkililerinin açıklamasına göre asgari ücrete temmuzda 6 aylık enflasyon oranı kadar ara zam yapılması gündemde. Buna göre 4.253 lira tutarındaki net asgari ücrette yüzde 40 artış olacak ve 5.997 liraya çıkacak. Masada olan bu formülün hayata geçirilmesiyle 10 milyon emekçi sıcak yaz günlerinde serinleyerek rahatlayacak. Daha önce de gündeme gelen, ancak ötelenen ara zam formülü umarım bu kez gerçekleşir. Zira gariban emekçi umutlanıyor, sözler yerine getirilmeyince düş kırıklığı yaşıyor.

Bayram ikramiyesine yapılmayan zammım burukluğunu üzerinden atamayan emekli de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in duyurduğu “müjdeyi” sabırsızlıkla bekliyor. 2.500 lira olan en düşük emekli aylığının 3 bin liraya çıkarılacağı vurgulanıyor. İlgi uyandıran “müjde”  daha fazla geciktirilmeden kamuoyuna açıklanmalı.

Milyonlarca dar ve sabit gelirli kitlenin tek beklentisi insan onuruna yakışır, kimseye boyun eğmeden yaşayabileceği aylık.