Doğalgaza haziran ayında da yüzde 1 zam geldi. Yurttaşın cebi yanmaya devam edecek.


Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş  (BOTAŞ) konutlarda kullanılan doğalgaz ücretine haziran ayında yüzde 1 oranında artış yapıldığını açıkladı. Ocak başından bu yana her ay çaktırmadan yüzde 1 artış gerçekleştiriliyor. Yurttaşın tepkisini çekmemek için bir kerede yapacakları yüklü zammı, her aya yayarak tepkileri dindirmeye amaçlıyorlar. 1 Ocak’tan beri doğalgaz faturaları yüzde 6 oranında arttı. Kümülatif olarak değerlendirildiğinde yüzde 6’yı aşıyor cep yakacak zamlar. Kuşkusuz önümüzdeki günlerde de sürecek gıdım gıdım zam.


İşçiye, memura, asgari ücretliye ve emekliye yılbaşında verilen artışlar yılın ikinci yarsı dolmadan çoktan eridi. Açlık sınırı 2 bin 830 liraya ulaşarak net 2 bin 825 lira olan asgari ücreti solladı. 1 Ocak’ta aylığına yüzde 8.36 oranında zam yapılan emekli hayat pahalılığıyla baş edebilmek için şimdiden temmuzda belli olacak 6 aylık enflasyon artışını  gözlemeye başladı. Memura verilen yüzde 3 zam ise çoktan aşındı. Yılbaşında kaşıkla verilen maaş artışları, yüksek enflasyon, akaryakıt ve doğalgazdaki zamlardan ötürü kepçeyle geri alındı. 


Milyonlarca memur, emekli hayat pahalılığı ile baş edebilmek için  maaş ve aylıklarına seyyanen 500 lira eklenmesini  siyasi iradeden bekliyor. Eğer bu artış gerçekleşirse satın alma güçleri artarak, çarşı pazarın fahiş fiyatlarına yenilmezler.
Kamuda çalışan yaklaşık 700 bin işçi adına yürütülecek toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başladı.

Ortak tavır takınan Türk-İş ve Hak-İş, öncelikle 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kadroya alınan 450 bin dolayındaki taşeron işçinin ücretinin 4 bin 800 liraya yükseltilmesini, ardından ilk 6 ay için yüzde 20 zam yapılmasını hükümetten talep etti. Bir anlamda en düşük emekçi aylığının 4 bin 800 lira olmasını istiyor konfederasyonlar. Diğer 6 aylar için ise 6 aylık enflasyon farkı ve yüzde 3 refah payı eklenmesi talep edildi.

Ayrıca gelir vergisindeki ilk dilimin yüzde 15’e sabitlenmesini, kamuda halen taşeron çalışan tüm işçilerin kadroya alınmasını, geçici işçilerin, daimi işçi kadrosuna geçirilmesini, zorunlu emekliliğin kaldırılmasını ve atama haklarının eşitlenmesini istiyor emekçiler.


Siyasi iradenin başta ücret zammı olmak üzere, tüm talepleri olumlu karşılaması olanaksız gibi. Aslında bu istemler insanca yaşam adına son derece doğal. TÜİK ekonominin yüzde 7 oranında büyüdüğünü açıkladı . O vakit büyümedeki paydan emekçi, memur ve emekli de yararlanmalı.