Nedir sevgi? Seni seviyorum demek mi? Sevgi neydi? Sevgi emekti olayına giremeyeceğiz tabi ki.  Konumuz sevgi... 


                Sevgi sadece bir insana karşı hissedilen bir duygu değildir. Kimi zaman bir kitabı bile bir insandan çok sevebilirsiniz. Sevgi çok kapsamlı bir duygudur, bir kitaba sinirlenemezsiniz ama onu sevebilirsiniz. Bizce sevgi sürü halinde yaşayan bir duygudur; yanında güven, sadakat, şefkat, sahiplenme gibi duygularla gezer. Sevmek belki de insan olmanın en kolay yoludur. Sevgi denince aklınıza ne geliyor? Biri mi, bir hayvan mı? Bir film mi? Bir kitap mı? Bir çiçek mi?..

Sevgi denince aklınıza ne geliyor bilmiyorum ama en az bir kez sevgiyi hissettiğinizi biliyorum. İnsan dünyaya İlahi bir sevgi ile gelir. Ardından anne baba sevgisi gelir, bu örnekler çoğaltılabilir ama asıl anlatmak istediğimiz dünyaya sevgi ile birlikte geldiğimiz. Biz dünyaya sevmeyi bilen varlıklar olarak geldik, insan kalabilmek için sevmeliydik.


              Peki sadece insanlar mı sever? Hayır. Hayvanlar da sever hem de çok masum çok sadık severler. Bin insanın sevgisini bir hayvana değişebileceğiniz kadar güzel severler Sevmenin psikolojide bir çok çeşidi vardır. Romantik sevgi ve aşk gibi… İnsanlardaki sevgiyi hayvanlardan ayıran bir özellikler vardır. İnsanlar karşılarındaki canlıyı bütünüyle sevmek zorunda değillerdir. Karşı tarafın bazı özelliklerini sevip bazılarını da sevmeyebiliriz fakat hayvanlar ayırmadan bütünüyle severler. Sevgi geliştirilebilen bir duygudur. Sevgi karşılık buldukça gelişir, büyür ve gelişebildiği gibi karşılık görmediğinde adeta bir balon gibi sönebilir.

Sevginin felsefede, edebiyatta, psikoloji de bir çok tanımı olabilir ama önemli olan sevgi sizin için ne anlama gelmektedir. Sevgi doğru şeylere yöneltildiğinde gelişen bir duygu ve bu duygu bizi insan kılan duygu. Sevmekten vaz geçmeyin. Sevmeyi sevin. İnsan kalmak için mutlu olmak için sevin. Bütün bunlar doğrultusunda diğer bütün sevgiler kendini sevmekten geçer. Bir çok yerden duymuşuzdur kendini sevmek tabirini haydi gelin bir de bu nasıl olur insan kendini sevmesi neden gereklidir birlikte bakalım 
           Özgüven eksikliği yaşayan ya da çevresi tarafından aşağılanan bireyler (çocuklar), bireysel özelliklerinden memnun olmayan kişiler farkında olmadan kendini sevmiyor. Yalnızca bu sebeplerden değil bireyler bir çok sebepten dolayı kendini değersiz hissediyor ve kendini sevmiyor. Değersizlik hissi kolay yer edinip zor terk eden bir histir ilk sevmemiz gereken kişi kendimizken, değersizlik kendimizi sevmememizi sağlar.
            Kendinizi sevmeden mutlu bir hayat sürmenin imkansız olduğu kanıtlanmış bir bilgi biliyor muydunuz? Kendinizi sevmenin sizin için ne kadar önemli olduğunu artık biliyorsunuz, peki kendimizi nasıl severiz?


1-Kendinizi Tanıyın:


Nasıl ki birini sevmeden önce tanımalıyız, kendimizi sevmeden önce de tanımalıyız. İyi yönlerimiz, kötü yönlerimiz, sevdiklerimiz, sevmediklerimiz, hedeflerimiz… Kendimizi sevmek için önce tanımalıyız. Kötü yönlerinizi kabullenin. Kendinizi derinlemesine inceleyin ve anlayın, anlayış gösterin. Eğer siz zaaflarınızı bulup anlarsanız o zaaflar kırılacağınız yerler değil kalkanlarınız olur.
2-Kendinize İnanın:
Genellikle insanların bizim üzerimize yapıştırdığı etiketleri karakterimiz sanarız. İnsanların bizim için kullandığı “Beceriksiz” “Aptal” “Düşüncesiz” gibi kelimeler bizim beceriksiz ya da aptal olduğumuz değil onların çıkarlarına ters davrandığımızı gösterir. Kendinizi tanıyıp kendi potansiyelinize inandıktan sonra insanların etiketleri umrunuzda olmayacak.
3-Hatalarınızı Kabullenin:
Çoğumuz için en zoru budur hatalarımız ve kendimizi affetmek. Bizler insanız, hata yaparak öğreniriz. Hatalarınızdan ders çıkarıp yolunuza devam etmelisiniz. Hata yapmak sizi kötü biri ya da beceriksiz yapmaz. Hata yapmak sizi insan yapar.

4-Hayallerinizin Peşinden Gidin:


Çok klişe biliyorum ama hayallerinizin peşinden gitmeden mutlu olmanız mümkün mü sizce? Hayallerimizi gerçekleştirme umuduyla kurar ve onları hedeflere dönüştürürüz. Eğer hayallerimiz hayal olarak kalırsa bizi üzmekten başka ne işe yarar. Hayallerimiz bizi biz yapan şeylerdir. Hayallerimiz için çabalamak yerine sevmediğimiz bir işte çalışarak yalnızca hayatımızı tüketiriz. Hayallerimiz için çabalamak kendimizi sevmenin ve özsaygının ilk yollarından biridir.


5-Düşüncenizi Özgürleştirin:


İnsan kendi zihninden kaçamaz. Baskılardan, genellemelerden kurtulun ve kendi gerçeğinizi keşfedin. Özgürce düşünmek sorgulamanızı sağlar ama filozof olmanıza gerek yok kendinize sınırlar koymadan ya da toplumun sınırlandırmalarından nasibinizi almadan düşünün yeter. Düşünün, gördüğünüz her şeyi sorgulayın. Sorgulamanın insanı yorduğu gibi saçma bir düşünce var aksine sorgulamak insana iç huzur getirir. Zihninizi özgür bırakmanın vakti gelmedi mi?


Kendimi seviyorum


Kendinizi siz bile sevmezseniz sizi başkalarının sevmesini nasıl beklersiniz. Hayatta kendinizden başka kiminiz var? Evet dostlarınız var, sevdikleriniz, aileniz… Hayatın her anında yanınızda olan, her hissinizi her düşüncenizi en ince ayrıntısına kadar bilen bir tek kişi var o da sizsiniz. İlk önce kendinizi sevip kendinizle dost olun. Her insan biricik ve tektir. Başkalarının size değer vermesini beklemeyin, siz kendinize değer verin.

“Kendini sevmek diğer tüm sevgilerin başlangıcıdır.” Osho