Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yer alan 86 maddelik torba yasada beklenmeyen bir madde ortaya çıktı. Bütçe görüşmelerinden önce Genel Kurul ekonomik düzenlemeleri içeren torba yasanın ilk 43 maddesini kabul etmişti. Bütçe görüşmelerinin bitmesiyle ise ikinci 43 maddelik teklif değerlendirilecek.

RESMİ GAZETE’DE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

İkinci etapta görüşülecek maddeler TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin ardından Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girecek. Genel Kurul’un çalışmaları devam etmesinden dolayı henüz torba yasanın ne zaman çıkacağı belli değil. Bütçe görüşmelerinin TBMM’de bu hafta tamamlanması bekleniyor.

TORBA YASADA SEVİNDİREN MADDE

Torba yasadaki 54'üncü maddede ise milyonlarca vatandaşı sevindirecek bir madde bulunuyor. Genel Sağlık Sigortasına (GSS), 1 Ocak 2012 tarihinde prim ödeme zorunluluğu gelmişti. GSS’de kapsam dışı kalanlar, çalışanlar ve çalışmayanlar olarak ikiye ayrılıyor. Sigortalı çalışanın prim ücretini işveren ödediği için borç bulunmuyor fakat çalışmayanlar kendi primini kendi ödemek zorunda oluyor. Bu sebeple de her ay sigorta borcu çıkabiliyor.

1 MİLYON 800 BİN KİŞİNİN BORCU FAİZİYLE SİLİNECEK

Torba yasa teklifindeki 54. madde kapsamında GSS prim borçlularına af gelecek. Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları faiziyle birlikte silinecek. 1 milyon 800 binden fazla kişinin GSS borcu silinmiş olacak. Devlet 1 milyar 835 milyon 604 bin TL tutarındaki GSS prim borçlarını almayacak.

FAİZİYLE BİRLİKTE SİLİNECEK

Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan SGK Uzmanı İsa Karakaş, torba yasada bulunan sürpriz maddenin detaylarını anlattı. Şimdiye kadarki en büyük af düzenlemesinin geleceğini söyleyen Karakaş, 1 Ocak 2024 tarihine kadar birikmiş GSS prim borçları ile birlikte borçların faizleri ve gecikme cezaları tamamen silineceğini duyurdu.

SÜRE UZATILDI

Torba yasada görüşmeler sürerken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabı üzerinden GSS prim borcu olanların Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı doğrultusunda 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatıldığını açıkladı. Böylelikle prim borcu olanlar 31 Aralık 2024 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.

GSS BORCU NASIL SORGULANIR?

GSS borç sorgulama işlemini internet üzerinden T.C. kimlik numarası ile gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet üzerinden arama kısmına “GSS Sorgulama” yazdıktan sonra tescil ve borç sorgulama işlemi yapılmaktadır.

KİMLERİN BORCU SİLİNECEK?

Aftan 1 Ocak 2014 öncesi GSS prim borcu olanlar yararlanabilecek. Af kapsamında da ödenmemiş genel sağlık sigortası primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammının tamamı silinecek.