Milyonlarca asgari ücretli ile emekliye temmuzda ara zam ve seyyanen artış verilmeyeceğinin ipuçları ortaya çıkmaya başladı.
Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi “Vatandaş ekonomide ne zaman rahatlayacak” başlıklı yazısında, Kabine toplantısında ek yatırım ya da zam talebinde bulunan bakanlara Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği yanıtı aktardı. Erdoğan, zam talebini ileten bakanlara “Bu yıl Mehmet’i sıkıştırmayın. 2026 yılı refah yılı olacak” dediğini yazdı. Selvi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in vurguladığı gibi, 2026, 2027 yıllarının pahalılığın azaldığı ve refah artışının hissedildiği bir yıl olacağını ifade etti.
Abdulkadir Selvi, hükümet kanadından aldığı bilgileri köşesine taşıyan gazeteci olarak tanınıyor. Yakın ilişkileri bulunan AK Partili yetkililer ve bakanlardan edindiklerini köşesinde kamuoyuna aktarıyor. Bundan ötürü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bakanlara verdiği yanıtı, “temmuzda emekçi ve emekliye umutla beklediği ara zam ile seyyanen artışın verilmeyeceği” olarak okumak yanlış olmaz. Erdoğan, bir anlamda ara zam ve seyyanen artış istemlerine kapıyı kapatmış oldu.
Oysa, milyonlarca dar ve sabit gelirli kitle yaşanabilir ücret ve aylık için zam taleplerini dillendirmeye devam ediyor. Lakin, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “enflasyonla mücadele” gerekçesi ile garibanların istemlerine soğuk baktığı biliniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zam taleplerini ileten bakanlara “Bu yıl Mehmet’i sıkıştırmayın” yanıtı, Şimşek’in elini daha güçlendirdi. Kısaca temmuzda milyonların beklentisi karşılanmayacak. Umutlar 2026’ya kaldı.
Eğer asgari ücrete ara zam yapılması siyasi iradenin gündeminde bulunsaydı, komisyon bugünlerde toplantıya çağrılırdı. Ne var ki, temmuz ayına 20 gün kala bu konuda hala bir ses yok. Önümüzdeki günlerde sürpriz kararla Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıya çağrılır mı bilinmez. Ancak çok düşük olasılık. Görünen o ki, asgari ücretle çalışan emekçi Şubat 2026’ye dek 22 bin 104 TL ile yaşamaya çalışacak. 2026 yılında uygulanacak yeni ücretin saptanması için komisyon her yıl olduğu gibi aralık ayı başında toplantıya çağrılacak.
Aynı durum emekli, dul ve yetim için de geçerli. 14 bin 469 TL tutarında aylık alan emeklinin seyyanen zam umudu da boşa çıktı. 4 milyon emeklinin en düşük aylık, 8 milyon emeklinin 25 bin 92 TL tutarındaki açlık sınırının altında kalan aylıkla 30 gün geçinme uğraşı dikkate alındığında seyyanen zam taleplerinin ne denli insani olduğu görülecektir. Ne var ki, Mehmet Şimşek’in emekliye, emekçiye, memura, esnaf ve çiftçiye olan katı tutumu insan onuruna yakışır zam istemlerinin karşılanmasını engelliyor.
İpuçları, temmuzda asgari ücretliye ara zam yapılmayacağını 17 milyon emekli, dul ve yetim aylıklarına son 6 ayda gerçekleşen enflasyon oranında artış yansıtılacağını gösteriyor. Ocak-Mayıs dönemini kapsayan beş aylık süreçte enflasyonun yüzde 15.10 oranında gerçekleştiği dikkate alınırsa SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına temmuzda yüzde 17 civarında zam yapılması kuvvetle muhtemel. Gözler şimdiden haziran ayı TÜFE oranının açıklanacağı, zam oranının netleşeceği 3 Temmuz’a kilitlendi.
Mehmet Şimşek ve diğer bakanlar sürekli “Enflasyon gerileme eğilimine girdi” diye açıklama yapıyor. Lakin, çarşı pazarın, marketin cüzdan boşaltan yüksek fiyatları hiç de öyle demiyor. Enflasyon düşmeye başladı ise milyonlarca gariban niye rahat nefes alamıyor, ay sonunu nasıl getireceğinin hesabını kitabını yapıyor?