Hükümet seçime kısa süre kala kesenin ağzını açtı. En düşük emekli aylığı 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya, bayram ikramiyesi bin 100 liradan 2 bin liraya çıkarıldı.

TBMM Genel Kurulu’nda 5510 sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nda bu hafta gerçekleştirilecek değişiklikle zamlı aylık ve ikramiyeler yasalaşacak. 2 bin liralık aylık artışı Hazine tarafından karşılanacak.

Anımsanacağı üzere ocak ayında en düşük emekli aylığı 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya yükseltilmişti. Böylece üç ay içinde iki kez artış yapılmış oldu. Lakin can yakan hayat pahalılığı zammı tez sürede aşındırıyor.

AKP TBMM Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın verdiği bilgiye göre zamdan 11 milyon emekli yararlanırken, 6 milyon emekli 2 bin liralık en yüksek artışı alacak. Temmuzdaki 6 aylık enflasyon zammı yeni tutara değil, kök ücret olan 5 bin 500 liraya yansıtılacak. Kök ücret 7 bin 500 liraya ulaşana dek böyle sürecek. Zamlı aylık ve ikramiyeler nisanda hesaplara yatacak.

En düşük aylığın artırılması doğal olarak diğer emekli, asgari ücretli, memur ve kamu işçisinde zam beklentisi oluşturdu. Aylığı 7 bin 500 liranın üzerinde olan SSK ve Bağ-Kur emeklisi zamdan yoksun bırakılmaktan rahatsız.

Yüksek tutarlı prim ödeyenlerin aylığı 2 bin liralık artışından yararlandırılmamalarından ötürü düşük prim ödeyenlerle neredeyse eşitlendi ve haksızlık oluştu. Çalışırken tavandan SGK primi ödeyen ve cebinden fazla para çıkanla asgari ücret üzerinden düşük tutarlı prim

ödeyenin emekli aylığındaki makas daraldı. Daha çok prim ödeyenle daha az prim ödeyen hemen hemen aynı aylıkta buluştu. Bu açıdan kapsam dışı bırakılan SSK ve Bağ-Kur emeklisine ek artış verilmeli.

Ocak ayında maaşlarına yüzde 30 zam yapılan memur ve memur emeklisi de ara zam bekliyor. 7 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığı ile ortalama memur emeklisi maaşı arasında fark kapanmış durumda. 7 milyona yakın memur ile memur emeklisinin maaşına temmuzda yüzde 6 toplusözleşme zammının yanı sıra 6 aylık enflasyon farkı da yansıtılacak. Beklenti temmuz artışından önce ara zammın verilmesi.

10 milyonluk asgari ücretli ve toplu iş sözleşmesi görüşmeleri süren 700 bin kamu işçi de gözünü zamma dikti. Seçim öncesi net 8 bin 506 lira olan asgari ücretin net 10 bin liraya yükseltileceği, kamu işçisinin ücretine yüksek oranlı zam yansıtılacağı ifade ediliyor.

Kapsam dışı bırakılan emekliye, asgari ücretliye ve işçiye ara zam vermek oluşan ayrımcılığın giderilmesi için kaçınılmaz.