Bir kişinin kendisini duygu ve düşüncelerinden soyutlayarak bir başkasının inançlarının, arzularının ve özellikle duygularının farkına varabilme ve anlayabilme yeteneğidir.

         Tam olarak gelişmiş bir empati kurabilmek için kişinin karşısındakinin duygusal durumunu anlamaktan daha fazla şey yapması gerekir. İlk olarak duygular genelde bir objeye ya da olaya yönelik olduğundan empati kuran kişi bu durumun ya da objenin ne olduğunu anlamalıdır. Daha sonra, kişinin içinde bulunduğu duygu durumunun bu objeyi algılamasında ne tür bir etkisi olduğunu belirlemelidir. Son olarak da bedensel olarak neler hissettiğini fark etmeli ve bütün bunları bir araya getirerek karşısındaki kişinin bakış açısını ve içinde bulunduğu duygu durumunu analiz edebilmelidir.

           Empatinin iletişimi kolaylaştıran önemli bir faktör olması dolayısıyla empati becerisinin gelişimi sosyal beceri gelişimini ve yaşam kalitesini de doğrudan etkiler.Erken yaşta gelişmeye başlayan bu becerinin pozitif yönde etkilenmesini sağlayan bazı tutumlar şunlardır:

⦁ Ebeveynin hevesli, cezalandırıcı olmayan ve serbestliğe imkan veren bir yapıda olması

⦁ Çocuklarla davranışlarının başkaları üzerindeki etkileri, paylaşımın ve nazik olmanın önemi üzerine konuşmak

⦁ Ebeveynin çocuğa model olarak empatik ve ilgili davranışlarda bulunması

⦁ Çocukların başkalarına zarar vermeleri durumunda, bu davranışların neden zararlı olduğunu açıklamak ve bunu düzeltmek için neler yapabileceği hakkında bilgi vermek

⦁ Çocuklara duygularını tanımayı adlandırmayı öğretmek

⦁ Okul çağındaki çocukların kendi duygularını ve problemlerini ebeveynleriyle konuşup tartışmaları konusunda cesaretlendirmek.

Bunların yan sıra bazı ebeveyn tutumları da empati gelişimini negatif olarak etkilemekte ve çocuğun ileride sosyal hayatında başarısızlıklarla karşılaşma olasılığını arttırmaktadır. Tehdit ve fiziksel cezalar, çocuğun duygusal ihtiyaçları olduğu zamanlarda tutarsız ilgi veya umursamazlık, çocuğun davranışını arttırmak adına verilen esaslı olmayan ödüller veya rüşvetler. Bunlardan kaçınılması gerekmektedir. Ebeveynler bu konuda duyarlı olmalı bu unsurlardan birini farkederse dahi önlem almalıdır.