2016 yılında yazdığı bir yazı nedeniyle Cumhuriyet Savcısı Orhan Kapıcı’nın şikayeti sonucu yargılanan gazeteci-yazar Nazlı Ilıcak, İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada “iftira” suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası aldı.

20231204 Nazli Ilicak Aa

79 yaşındaki Ilıcak, cezanın istinafta onanmasının ardından bugün cezaevine girdi.

Yazdığı bir yazı nedeniyle ’iftira’ suçundan aldığı 2 yıl 6 ay hapis cezası onanan Nazlı Ilıcak, cezasının infazı için Sakarya 1 No’lu Kapalı Cezaevi’ne giderek teslim oldu.

Gazeteci Nazlı Ilıcak, 16 Haziran 2016’da yazdığı "Hanefi Avcı’nın Operasyon Beklentisi" başlıklı yazısı nedeniyle İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanmış, mahkeme Ilıcak’ı ’iftira’ suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Verilen karar İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nce onandı. Daha önce İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ’casusluk’ davasından denetimli serbestliği devam eden Ilıcak’ın ’iftira’ davasından aldığı ceza kesinleşince ikisi birleştirildi. Ilıcak, cezasının infazı için Sakarya 1 No’lu Kapalı Cezaevi’ne giderek teslim oldu.

Ilıcak, cezanın onanmasının ardından avukatı Kemal Ertuğ Derin’le birlikte bugün Hendek Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumu’na gitti. Ancak Ilıcak’a “casusluk” suçundan aldığı ceza nedeniyle denetimli serbestliği bulunduğu için açık cezaevinde kalamayacağı bildirildi. Bunun üzerine Ilıcak, Sakarya 1 No’lu Cezaevi'ne teslim oldu.

T24’e konuşan avukatı Kemal Ertuğ Derin, “Nazlı Hanım, 2016 yılında Orhan Kapıcı hakkındaki bir yazısı nedeniyle 2021-2022 yıllarında yargılandığı davada 2 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Ceza istinafta onanınca bunun üzerine bugün cezaevine teslim oldu. Normalde açık cezaevine alınması gerekiyordu. Ancak ‘casusluk’ suçlamasından denetimli serbestliği devam ettiği için kapalı cezaevine girdi, yaklaşın 2-3 hafta kadar kapalı cezaevinde kalması bekleniyor. Ardından açık cezaevine geçerek denetimli serbestlikle ayrılacak “dedi.

Derin, “Normalde bu suçun yatarı yok ancak başka bir suçtan denetimli serbestliği olduğu için böyle oldu. Bize Hendek Kadın Açık Kapalı Cezaevi’ne gitmemiz söylendi, bugün kendisiyle Hendek’teki cezaevine gittik, 2-3 gün cezaevinde kalıp çıkacaktı. Fakat daha sonra bize ‘Sizi yanlış sevk etmişler, denetimli serbestliğiniz var’ dediler. Açığa gireceğimizi düşünürken, kapalıya aldılar. Şu an kendisi Sakarya 1 No’lu Cezaevi’nde” dedi.

“Casusluk” suçlaması ve denetimli serbestliği

Ilıcak hakkında “askeri ve siyasi casusluk” suçlamasıyla müebbet hapis istemiyle İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde farklı bir dava da açılmıştı. Yargılama sonunda ise TCK’nın 330/1. maddesi yönünden değil, “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak” suçundan 7 yıl hapis cezası verildi. Ancak Terörle Mücadele Kanunu’nun 3., 4. ve 5. maddeleri açısından ceza artırımına yer olmadığına karar veren mahkeme, 1/10 oranında takdiri indirim uygulayarak Nazlı Ilıcak’ı 5 yıl 10 hapis cezasına çarptırdı.

Bu ceza Yargıtay tarafından da onaması üzerine, Ilıcak söz konusu cezanın infazının tamamlanması için denetimli serbestlik başvurusunda bulundu.

Bu nedenle denetimli serbestlik “iftira” suçlaması kapsamındaki dosyaya uygulanmadı.

Yazdığı bir yazı nedeniyle Cumhuriyet Savcısı Orhan Kapıcı’nın şikayeti sonucu yargılanan gazeteci-yazar Nazlı Ilıcak, İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 2 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Peki, Nazlı Ilıcak kimdir, kaç yaşında, nereli? Nazlı Ilıcak neden cezaevine girdi?

NAZLI ILICAK KİMDİR?

Ayşe Nazlı Ilıcak 1944'te Ankara'da doğdu. Demokrat Parti döneminde Bayındırlık ve Ulaştırma bakanlıkları yapmış olan Muammer Çavuşoğlu'nun kızı. Notre Dame de Sion Fransız Lisesi (1963) ve Lozan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde (Ecole de Sciences Sociales et Politiques, 1967) eğitim gördü. 1969'da Tercüman gazetesi sahibi Kemal Ilıcak'la evlenen Nazlı Ilıcak, dönemin Tercüman gazetesinde başyazarlık yaptı.

Nazlı Ilıcak 1988'e kadar Tercüman grubunun ikinci gazetesi olan Bulvar gazetesinin imtiyaz sahipliğini üstlendi. 1992 ile 1994 arasında TRT'de "Söz Meclisten İçeri" adlı programı yaptı. Tercüman dışında Meydan, Hürriyet, Akşam, Yeni Şafak, Dünden Bugüne Tercüman, Bugün, Takvim ve Sabah gazetelerinde yazarlık yaptı.

17 Aralık 2013 tarihinde yapılan yolsuzluk operasyonu sonrasında adı yolsuzluk iddialarına karışan bakanların istifa etmesi gerektiğini savunmuş, bir gün sonra fikir ayrılığı gerekçesi ile Sabah gazetesi ile yolları ayrıldıktan sonra 2014 yılında Bugün gazetesine geri döndü. Bugün gazetesine 26 Ekim 2015'te kayyum atanmasıyla buradaki işine son verildi. Ardından 30 Ekim-13 Kasım tarihleri arasında "konuk yazar" sıfatıyla T24 internet sitesinde yazdı. 17 Kasım'dan itibaren Bugün'den gelen ekibiyle beraber Özgür Düşünce gazetesini kurdu ve burada yazmaya başladı.

2 Mart 2014'te Kanal D'de yayına başlayan "Pazar Gezmesi" programını sundu. Bu programda her pazar günü ünlü kişilerin evini ziyaret etti. Ancak program 1 Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri sonrası 24 Aralık 2015'te kanal yöneticileri tarafından alınan kararla sonlandırılmış, Nazlı Ilıcak ve Kanal D'deki ekibinin işine son verildi.

1999 Türkiye genel seçimleri'nde Fazilet Partisi'nden İstanbul milletvekili seçildi, yemin töreni sırasında İstanbul milletvekili Merve Kavakçı'nın meclis salonuna türbanlı olarak girmesine koluna girerek eşlik etti. 22 Haziran 2001'de, Anayasa Mahkemesi'nin Fazilet Partisi'ni kapatılmasına karar verdiği dava sonucunda milletvekilliği düşürüldü ve 5 yıl siyaset yasağı getirildi. 2011 genel seçimlerinde AK Parti'den milletvekili aday adayı oldu ancak aday gösterilmedi.

Fethullah Gülen ve Gülen Hareketina karşı başlatılan Paralel Devlet Yapılanması operasyonlarına karşı çıktı.  AK Parti hükümeti döneminde başlatılan 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının darbe teşebbüsü olmadığını savundu. MİT tırlarında silah taşındığını ve bunu ortaya çıkaran savcıların casus ilân edildiğini iddia etti.

NAZLI ILICAK'IN ÖZEL HAYATI

Birinci evliliği, 1969 yılında Tercüman gazetesi sahibi Kemal Ilıcak ile olmuştur. 7 Nisan 1993 tarihinde Kemal Ilıcak beyin kanamasından hayatını kaybetmiştir. Mehmet Ali Ilıcak adında oğlu ve Aslı adında bir kızı vardır.

1994 – 2003 yılları arasında işadamı ve siyasetçi Emin Şirin‘le evli kalmıştır.

NAZLI ILICAK NEDEN CEZAEVİNE GİRDİ?

2016 yılında yazdığı bir yazı nedeniyle Cumhuriyet Savcısı Orhan Kapıcı’nın şikayeti sonucu yargılanan gazeteci-yazar Nazlı Ilıcak, İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada “iftira” suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası aldı. 

Ne olmuştu?: "İftira davası"

Ilıcak hakkında, kapatılan Özgür Düşünce isimli internet sitesinde 16 Haziran 2016 tarihinde yayımlanan “Hanefi Avcı’nın Operasyon Beklentisi” başlıklı yazı gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca iddianame hazırlandı. İddianamede Ilıcak’a “iftira” suçlaması yöneltildi. Söz konusu yazısında, “milli damar örgütünden” bahsettiği ve eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı tarafından söz konusu örgütle ilgili Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na şikâyette bulunulduğu aktarılıyordu. İddianamede, yazının şikayete konu edilmesiyle yazı içeriğine istinaden, “hakkında soruşturma yürütüldüğü belirtilen bir örgüt mensubu olarak gösterilen kamu görevlilerinin isimleri açık bir şekilde belirtilip haklarında hukuka aykırı fiil isnat edildiği” ileri sürüldü.

İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 2021 yılında açılan dava, 19 Nisan 2022 tarihli duruşmada karara bağlandı. Ilıcak hakkında 2 yıl 6 ay hapis cezasına hükmedildi. Karar daha sonra istinafta onandı.