İç dünyamızın eldiveni derekn kastettiğim şey tabi ki benden dilimiz, jest ve mimiklerimiz. Bu yazıda sosyal hayatımızda tahmin ettiğinizden de fazla öneme sahip beden dilinden bahsedeceğiz. Hangi duruş ne anlama geliyor ? Karşıda ne gibi izlenimler bırakıyor gibi soruların cevaplarını arayacağız. 

Hadi başlayalım...


       İnsanlar konuşarak anlaşmayı bulmadan önce beden dilleriyle anlaştıklarını biliyor muyduz ? Beden dili insanların ilk anlaşma aracı ve ilk dili olmuştur. Beden dili aracılığıyla insan  duygularını, düşüncelerini başka insanşarla paylaşmıştır. Beden dili iletişimin bir parçasıdır. Yani iletişim bir bütündür onu beden dilinden ayrı düşünmemiz mümkün değildir. 


        Öncelikle tam bir güvenli  duruş nasıl olamlılıdır bunu inceleyelim merkezin göğüs üzerinde kesişen bir yatay ve dikey eksen üzerinde dengeli durmas,ı omuzların geriye doğru genişemeden dik olarak durması kendini kabul ettiren, güvenli bir görünüş ortaya koyar.


      Başın durumu iletişim sürecinin temel yapı taşlarından biridir. Başın anlatım jesti olarak yatay eksen üzerinde durmalıdır. Yani burun ve çene havada olmamlı, baş eğik konumda olmamalıdır. 


     Kollar eller ve parmaklar:  İnsab beyninde baş parmak ve işeret parmağını kontrol eden hücrelerin kapladığı alan, baş ve bütün duyu organların kapladığı alana eşit, ayakların kapladığı alandan 10 kat fazladır. Kolların harekeri özel bir önem taşır. bu hareket göğsü öne çıkartan insanı harekete geçiren aktif bir duygusal enerjiyi yansıtır.

Duygusal açıdan açık insanlar karşıdaki kişilerdem kendilerine yansıyan duyu ve düşünceleri kabul etmeye hazır olarak, doğal bir kendine güven içinde kollarını ve bedenlerinden açarak hareket ettirirler. Kollarrı bağlamamak iletişme açık olduğuzu gösterir.  


          Sadece  beden duruşu değil seçtiğimiz renklerin, kılık kıyafetin ve aksesuarların da karşı tarafa verdiğiniz mesajlarda çok etkisi var. Örneğin beyaz hijyeni çağrıştırır, titiz ve bakımlı, dürüst bir kişilik olduğunuz mesajını verir; siyahın iş hayatındaki algısı çok ciddidir.

Kırmızı yüksek özgüven, neşe ve saldırganlık mesajı verir, gergin olduğunuz anlarda giymeyin, ama örneğin bir fikri ısrarla savunmak niyetindeyseniz kırmızı giymenizde yarar var, sizi enerjik ve ısrarlı gösterecektir. Sarı neşeli, ilgili, yaratıcı mizaca yönelik mesajlar verir. Rahatlatıcı etkisi nedeniyle mavi, satış ve pazarlama dünyasında ikna edici özellik olarak kaşımıza çıkıyor.

Fakat rahatlama sağlarken yaratıcılık yönü de etkinliğini kaybeder. Yaratıcı işlere imza atacak kişilerin çok tercih etmemesi gereken bir renktir ama iş dünyasında da bir çok kurum, logosunda güç, derinlik ve köklülük maksadıyla maviyi kullanır. Yeşil bereketin, huzurun ve doğanın rengidir. Uyum ve güven verici bir etkisi olduğundan birçok banka bu rengi tercih etmiştir. Turuncu canlılık, yeniden doğum, enerji ve sevecenliği çağrıştırır. Bu tarz giyinen kişilerin dışa dönük, eğlence düşkünü ve konuşkan oldukları düşünülür. Mor ise psikolojik olarak intihar, hezeyan, mutsuzluk duyguları verse de asil ve görkemli bir renk olarak da algılanır. 

Bunlara en iyi örnek ise ATATÜRK'TÜR. Beden dilini en başarılı kullanan siyasi lider Atatürk. Sadece beden dili değil, sözsüz iletişim unsurları da en iddialı olan lider. Son derece şık, bakışları kararlı, duruşu karizmatik, yürüyüşü özgüven dolu. Kılık kıyafetleri üzerine tam oturmuş, aksesuarları, şapkası, köstekli saati, sigaralığı, bastonu son derece doğru ve birbiriyle uyumlu seçilmiş.