Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısında işçi ve işverenin umutla beklediği karar çıkmadı.


Milyonlarca emekçi ve patron 30 Haziran’da sona erecek kısa çalışma ödeneği uygulamasının en azından yıl sonuna dek uzatılmasını talep ediyor. Bu doğrultuda önceki gün gerçekleşen kabine toplantısında uzatma kararı bekliyorlardı. Ancak toplantının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı’ndan umdukları haber gelmedi. Umutlar, önümüzdeki günlerde yayınlanacak olası Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne kaldı.


 Kısa çalışma ödeneği, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Yasası’na göre, sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işverenin kısa çalışma uygulanan işyerinde çalışan ve çalışma süreleri ile işsizlik sigortası prim ödeme gün sayısı bakımından kısa çalışma ödeneğine hak kazanan sigortalılara yapılan ödeme.  


Ekonomik sorunlardan ötürü zorlanan işyerlerinde uygulanan kısa çalışma ödeneği  salgın döneminde işveren ve işçinin soluklanmasını sağladı. Geçen yıl mart ayında başlanan ödeme kapsamında İşsizlik Sigortası Fonu’ndan emekçiye ücretinin en az yüzde 60’ı, en çok yürürlükteki brüt asgari ücretin yüzde 150’si kadar para veriliyor. Halen 1 milyon 862 bin kişi kısa çalışma ödeneğinden yararlanıyor. Salgının başlangıcından bu yılın nisan ayı sonuna dek 4 milyon 200 bin kişiye toplam 33  milyar lira tutarında ödeme yapıldı.

Ayrıca nakdi ücret desteği de (ücretsiz izin uygulaması) ay sonu bitiyor. Nakdi ücret desteği iş sözleşmesine tabi çalışmakta iken 4857 sayılı İş Yasası’nın geçici 10. maddesi uyarınca  patronlar tarafından ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan emekçiye yapılan ödeme.   


 862 bin kişi bu uygulamadan yararlanıyor. Kapsamdaki emekçiye günlük 50, aylık 1500 lira ücret yine İşsizlik Sigortası Fonu’ndan veriliyor. Bugüne değin 2 milyon 806 bin kişiye
toplam 11.4 milyar lira tutarında nakdi ücret desteği (ücretsiz izne gönderilenlere ödenen para) ödendi. Ne var ki, yetersiz olan günlük 50 lirayla  geçinebilmek olanaksız.

 Ekonomide ve özellikle küçük işyerlerinde tehlike tamamı ile savuşturulamadı. Esnaf ve işveren, yaşanan sorunlardan ötürü bellerini hala doğrultamadıklarını sürekli dile getiriyor. Salgının en çok darbesini yiyen, bedelini işten atılmakla ödeyen emekçi de kısa çalışma ödeneğinin uzatılmasını istiyor.


Hal böyle iken, kısa çalışma ödeneğinin yıl sonuna dek uzatılması şart. Aksi durumda yoğun işten çıkarmalar yine gündeme gelecek, işsizler ordusuna yenileri eklenecektir. Uygulamanın uzatılmaması halinde 2 milyona yakın emekçinin  işini yitireceği öngörülüyor. İşçi de  bunu hesap ederek son derece kaygılı. Umarım, ileri günlerde yayınlanacak olası kararname ile işçi ve işverenlerin beklentisi karşılanır.