Dizginlenemeyen yüksek enflasyon yurttaşın hem cebini hem de canını yakmayı sürdürüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak ayı enflasyonunu yüzde 11.10, yıllık rakamı ise yüzde 48.69 olarak açıkladı. Aralıkta yüzde 36.08 olarak gerçekleşen yıllık enflasyonun yüzde 12.6 oranında yükselmesinde yılbaşında elektrik ve doğalgaza gelen yüksek zamlar ile akaryakıtta sık aralıklarla yapılan artışlar etkili oldu. Yüzde 48.69’luk enflasyon son 20 yılın en yüksek rakamı. Ocak ayı enflasyonunda beklentiler yüzde 13-15 aralığı idi.  Yeni başkanın koltuğuna bir hafta önce oturduğu TÜİK duyurduğu yüzde 11.10 oranı ile yine şaşırttı. 

Memur ile memur emeklisinin ocakta ek zam ve enflasyon farkıyla aldığı yüzde 30.5 artış, işçi, Bağ-Kur emekli, dul ve yetimine verilen yüzde 25.5'lik zam şimdiden erimeye başladı. Yılın ikinci zammının yapılacağı temmuza daha 5 ay var.

Ocak’ta yüzde 50.5 artışla net 4253 lira olan asgari ücret de satın alma gücünü oldukça yitirdi. Türk-İş’in araştırmasına göre açlık sınırı 4250 lira. Bir ay sonra asgari ücreti
sollaması yüksek olasılık. Oysa, ne denli övünçle duyuruldu asgari ücrete yapılan zam. Aslında yüzde 50.5 yüksek bir oran. Ancak, rekor enflasyon karşısında değerini hemen yitiriyor.

Çarşı pazarın cep yakan fiyatı ve yüksek enflasyon milyonlarca dar gelirliye yapılan zamları kar gibi eritiyor. Önümüzdeki 3 ay daha yüksek enflasyon seyrini sürdürmesi, nisanda tepe yapması bekleniyor.
Bu durumda ocakta memur, emekli, emekçi, çiftçi, dul ve yetimine verilen zamlar 3 ay içinde eksiye geçerek, anlamını yitirecek. Ne yapacak milyonlarca sabit gelirli kitle temmuza kadar?

Yüzde 11.10’luk ocak ayı enflasyonuna göre temmuzda memur ve emekliye en az yüzde 15-20 arası zam kuvvetle muhtemel. Lakin, bu hayat pahalılığı karşısında o zammın da  bir değeri olmaz.

Dar gelirlinin refah düzeyini korumak ve satın alma gücünü yükseltmek için maaş ve aylıklarda yüzdeli artışların dışında mutlaka iyileştirme yapılmalı. 2500 lira olan en düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine çıkarılmalı. Yoksa enflasyon zammına mahkum olan milyonlarca gariban kitle maaş artışının 1-2 ay sonrası yoksunları oynuyor, bu kısır döngü yıllardır sürüyor.