Hayat pahalılığı karşısında güneş görmüş kar gibi eriyen asgari ücrete ara zam tartışmaları iyiden iyiye gündeme oturdu.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, çeşitli illerde gerçekleştirilen “Millet iradesine sahip çıkıyor” mitinglerinde ve partisinin grup toplantılarındaki konuşmaları ile temmuzda asgari ücrete ara zam, emekliye seyyanen artış fitilini ateşlemişti. İşçi sendikalarının suskun kaldığı dönemde CHP liderinin ara zammı ısrarla gündeme taşıması çalışanlar ve emekli adına çok kıymetli idi.
Özgür Özel’in geçen hafta ,Türk-İş, DİSK, Hak-İş ve işveren sendikaları konfederasyonu TİSK’i ziyaret etmesi ile gündemdeki önceliğini korudu ara zam başlığı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na işçi temsilcisi olarak katılan Türk-İş’in komisyon yapısı değiştirilene dek toplantılara katılmayacağı genel başkan Ergün Atalay tarafından bir kez daha yinelendi. Hak-İş ve DİSK genel başkanları da temsilci sayısı artırılarak komisyonda yer almak istediklerini açıkladılar CHP liderinin ziyaretinde.
Patronların temmuzda ara zamma karşı olduğu gazetelerde yer aldı. Emekçinin yaşadığı derin ekonomik sorunların ve asgari ücretin giderek satın alma gücünü yitirmesinin farkında olduklarını vurgulayan işverenler, ara zam yapılması durumunda maliyetlerin artacağı, çok sayıda işletmenin bunun altında kalkamayacağı, birçoğunun kepenk indireceği görüşünde oldukları gazete sayfalarına yansıdı. Patronlar her zamanki gibi “maliyetler artar, işçi çıkarmaları başlar, işyerleri kapanır” gibi gerekçelerle bu yıl da ara zamma kapıyı kapattı.
Yılbaşında yüzde 30 artışla net 22 bin 104 TL’ye yükseltilen asgari ücretle 8 ay daha nasıl geçinilebileceğini hesap edemiyor işverenler. Türk-İş’in mayıs ayı araştırmasına göre dört kişilik ailenin salt zorunlu gıda harcamalarından oluşan açlık sınırı 25 bin 92 TL’ye ulaştı. Beş ayda asgari ücret, açlık sınırının 2 bin 988 TL gerisinde kaldı. Bu farkın yıl sonuna doğru hatta, yeni zamlı ücretin ceplere gireceği Şubat 2026’ye dek ne denli artacağı ortada. Zira, dar ve sabit gelirliyi fena hırplayan, soluk aldırmayan ateş pahası fiyatlar asgari ücret ve en düşük emekli aylığının satın alma gücünü hızla dibe doğru itiyor.
Gerçekler net şekilde gözler önünde iken asgari ücrete temmuzda ara zam yapılmasına karşı çıkmak, kapıyı kapatmak vicdanları incitici tutum. Bu kadar komik ücret ve aylıkla nasıl yaşamaya çalışsın insanlar. Biraz vicdan, biraz empati…
CHP genel başkanı Özgür Özel’in dile getirdiği gibi patronlara mevcut teşviklerin genişletilmesi, primlerde indirim ve ödeme kolaylığı sağlanması ile işletmelerin zora girmesi önlenebilir, işçi çıkarmaları da yaşanmaz. Geçmiş yıllarda işverenlere asgari ücret teşvikleri sağlanmıştı. Hala da sürüyor. Bu uygulama daha kapsamlı hale getirilebilir. Yeter ki siyasi irade karar alsın. Yazık, 22 bin 104 TL ile çalışa asgari ücretliye 14 bin 469 TL aylığa mahkum olan emekliye. Emeklinin seyyanen zam talebi de sık dile getiriliyor. Hükümetten bu talepler karşısında ses çıkmadı. İzlemekle yetiniyorlar.
Bayram sonrası asgari ücrete ara zam ve emekliye seyyanen artış gündemdeki yerini koruyacaktır. Temmuz ayı yaklaştıkça daha ileri taşınarak ekonomi ve siyaset gündeminin tek başlığı olacaktır. Artık bıçak kemiğe dayandı. Milyonlarca sabit gelirli “Bu ücret ve aylıklarla geçinemiyoruz” diyerek her gün haykırıyor. Bakalım temmuzda asgari ücret masası kurulacak mı, emekliye seyyanen zam verilecek mi?