Türkiye, iki turlu seçim dönemini geride bırakarak asıl gündemine, halkın yaşadığı derin ekonomik sorunlara döndü.

Milyonlarca çalışan ve emeklinin gözü, 13. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan ile bakanların verdiği sözlerin karşılanmasında. Temmuz’da asgari ücretin artırılması, memur ve emekli maaşı ile aylıklara hatırı sayılır oranda zam yapılması vaatlerin başında geliyordu.

Bağ-Kur kapsamındaki küçük esnafın 9 bin gün olan prim gün sayısının SSK’lılar gibi 7200 güne düşürülmesi, ev hanımlarına emeklilik olanağı tanınması gibi başlıklar da seçim sözleri arasında yer alıyordu.

SSK ve Bağ-Kur emekli aylığına yılın ikinci yarısı için yapılacak zam oranı 3 Temmuz’da açıklanacak ocak-haziran enflasyonu ile belli olacak. Aylıklara refah payı eklenmesi bekleniyor.

En düşük emekli aylığı mart ayında 7500 liraya yükseltilmiş, 9.5 milyon kişi bu haktan yararlanamamıştı. Düzenleme daha yüksek ve fazla prim ödeyen 7500 liranın üzerinde aylık alan emeklide hoşnutsuzluk yaratmıştı. Siyasi irade yakınmaları dikkate alarak 7500 liranın üzerindeki aylıklara ödenen prim günü sayısına göre kademeli artış yapılacağını açıkladı. Böylece Temmuz ayında işçi, esnaf, çiftçi emekli aylığına 6 aylık enflasyon oranında, refah payı ve kademeli zam yapılacak. Toplam zammın kamu işçilerine verilen yüzde 45 oranında olması bekleniyor.

Emeklinin bir diğer beklentisi 2 bin lira tutarındaki bayram ikramiyesinin yükseltilmesi. Zira Erdoğan’ın ikramiyenin önümüzdeki Kurban Bayramı’ndan itibaren 3 bin liraya çıkarılması eğiliminde olduğu kamuoyuna yansımıştı. Emekli eline geçen düşük aylık ve

ikramiyeden ötürü kurban kesemiyor. Hiç olmazsa bayramlık şekerini alabilmeyi umuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hak-İş Genel Kurulu’nda en düşük memur maaşının net 22 bin liraya çıkarılacağını duyurmuştu. Buna göre halen 12 bin lira düzeyinde olan en düşük memur maaşı, seyyanen zam ve bunun üzerine yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı eklenerek net 22 bin liraya çıkarılacak. Bu artıştan memur emeklileri de yararlanacak. Vaatler uyarınca birinci dereceye inmiş tüm memura 3600 ek gösterge hakkı verilecek.

Kar gibi eriyen asgari ücrete temmuzda ara zam yapılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 425 dolara denk gelen brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 liralık asgari ücretin 500 dolara eşitleneceğini açıklamıştı. Buna göre temmuzda asgari ücretin net 10 bin lira civarında olması yüksek olasılık. Asgari ücretten 2022 yılı başından bu yana gelir vergisi kesintisi yapılmıyor. Çalışanların ücretinin asgari ücret kadar olan tutarı da vergi dışı.

Memur, işçi, emekli yeni kabinenin işbaşı yapması ve TBMM Genel Kurulu’nun çalışmalara başlamasıyla seçim döneminde verilen sözlerin ivedilikle yerine getirilmesini dört gözle bekliyor. Zira mutfak yakan çarşı pazarın fahiş fiyatları en çok onları yoksun kılıyor.