İşçi ve memur sendikaları konfederasyonları ile sivil toplum örgütleri bu yıl da 1 Mayıs’ı farklı illerde kutlayacak.

Milyonlarca emekçinin ortak sorunlarını siyasi iradeye gür sesle duyurması gereken Türk-İş Bursa’da, DİSK ve KESK İstanbul’da, Hak-İş Kocaeli’nde alanlara çıkacak.

Temmuz’da ara zam yapılmayacağı dillendirilen ve yakında açlık sınırı altında kalması kuvvetle muhtemel asgari ücretlinin, maaşı hızla eriyen memur ve işçinin, sendikalı olmalarından ötürü kapı önüne konulan emekçinin, 10 bin TL aylık ile mucize yaratmaya çalışan emeklinin, evinde iş bekleyen üniversite mezununun, işsizlikten kıvranan gençler ve kadınların dağ gibi sorunları varken, emeğin milli gelirden aldığı pay azalırken, kayıt dışı çalışma yüzde 30’lar düzeyinde iken sendikalaşma oranı yüzde 12’ye gerilerken, yüksek vergi kesintileri maaş ve ücretleri kuşa çevirirken bu sorunları ortak haykırması gereken emek örgütleri ne yazık ki bu yıl da ayrıştı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, bir süre önce Türk-İş ve Hak-İş genel başkanlarını ziyaret ederek “ 1 Mayıs’ı ortak kutlama” çağrısında bulunmuştu. Ne ki karşılık bulmadı.

Oysa 161 ülkeden 176 milyon emekçiyi temsil eden Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) üyesi Türk-İş, DİSK, Hak-İş ve KESK’in ortak kutlamada taleplerini haykırmaları daha anlamlı olurdu.      

AYM’nin “Hak ihlali” kararına karşın, Taksim 12 yıl olduğu gibi bu yıl da emekçiye kapalı. DİSK ve KESK’in yaptığı girişimler sonuç vermedi, izin çıkmadı. Görünen o ki, Taksim’de sembolik kutlamaya izin verilecek, geniş katılımlı miting başka alanlarda gerçekleştirecek. Yüce Mahkeme’nin kararı ayna gibi ortada iken Taksim’i geniş katılımlı 1 Mayıs kutlamalarına “güvenlik” gerekçesi ile kapatmak anlaşılır gibi değil.  

1 Mayıs’ı Bursa’da kutlayacak en büyük işçi sendikaları konfederasyonu Türk-İş’in gündemi milyonlarca memur ve işçinin yıllardır yakındığı yüksek vergi kesintileri olacak. Adil vergi sistemi ve çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması haykırılacak.

ÖTV ve KDV ile dolaylı verginin yüzde 80’inini ödeyen milyonlarca dar ve sabit gelirli hayat pahalılığının yanı sıra vergi yükünün altında eziliyor, yoksullaşıyor. Adil vergi sistemi hayata geçirilse ücret ve maaşlar bu denli azalmayacak, bir ölçüde rahat soluk alabilecekler. Emekçi vergi istemlerini yıllardır yüksek sesle dile getiriyor. Ne ki iktidar sağır ve dilsizleri oynuyor.   

1 Mayıs kutlamalarından önce 29-30 Nisan’da Ankara’da “Çalışma Meclisi” toplanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın öncülüğünde işçi, işveren, esnaf ve çiftçi temsilcilerinin katılacağı toplantıda gereksinimleri artık karşılamayan ve değiştirilmesi öngörülen çalışma yasaları masaya yatırılacak. Emekçinin çok duyarlı olduğu kıdem tazminatı ve esnek çalışma modellerinin de gündeme gelebileceği konuşuluyor. Tüm emekçilerin, emeklinin 1 Mayıs’ını kutluyorum.