Tarihin derinliklerinde kaybolmuş o kadar çok insanımız var ki..Onları biz hatırlamayız belki ama tarih asla ıskalamaz, yazar onları.

Burada Arap Ayten’i yazarken bile hangi sıfatla yazacağımı bilemiyorum. Bir ömre bu kadar başarıyı sığdıran, bu lider ruhlu Türk kadını 1933 Kıbrıs doğumlu...


1949 yılında Çamlıca kız lisesine girer. Bu okulun voleybol, basketbol ve atletizm takımlarında yer alır. 1954 yılında Fenerbahçe Spor Kulübü ile Çamlıca Kız Lisesi arasında kurulan işbirliği ile takım arkadaşlarıyla birlikte sarı-lacivertli kulübe geçer ve burada kadın voleybol, basketbol ve atletizm takımlarının kurulmasına önayak olur.

Fenerbahçe’nin hem voleybol, hem basketbol takımlarında oynar ve şampiyonluklar elde eder. Atletizm takımında yer alır. Atatürk kupasında 1. Olur. Bunlarla da yetinmez kürekte 1.likler kazanır. Girişimciliği ve liderliği yanında inanılmaz, pek rastlanması mümkün olmayan komple bir sporcudur.


Liseden sonra Tıp Fakültesine girer, doktor olur. Kıbrısa gider. Kıbrıs Türk Hekimler birliğinin ilk kadın doktoru olur. 1963 yılında olaylar başlayınca tüm personelle birlikte esir düşer ve sonra serbest bırakılır.

1963-1974 yılları arasında Ada Türklerine yönelik şiddet olaylarında yaralanan Türklere yardım etmek amacıyla hizmet veren "gezici ekip"te görev alır. 1971 yılında yurda döner.

İstihbarat eğitimi alarak yemin eder ve Mücahit görevine başlar.


1974 olaylarında Sancaktarlık yetkilerini devralarak, Güney’de rehin kalmış Türkler'in sözcülüğünü üstlenir ve sağ salim Kuzey’e geçmelerinin sağlanmasına yardımcı olur.

feef6f3b-b09f-410c-8ed8-66bfb38d51f4

1975’te Gazimağusa Türk Hastanesi Başhekimi, o yılın sonunda Sağlık Bakanlığı Müdür Muavini, 1978’de Sağlık Bakanlığı Müsteşar Vekili ve 1982’de Sağlık Bakanlığı Müsteşarı olur. . Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı görevini 1990'lı yılların ortalarına kadar sürdürür . Emeklilik döneminde ise, Kamu Hizmetleri Komisyonu Üyeliği yapar. .
2016 yılında gazeteci-yazar Ahmet Tolgay tarafından Doktor Ayten’in Romanı yayınlanır. .

-‘’. 1958 EOKA " faaliyeti ve Türklere saldırılar başlayınca Ayten Berkalp  Türk mukavemet teşkilatının Limasol bölümünde gizli faaliyetlerde yer aldı daha sonra sancaktar oldu yani tabur komutanı ..(bayraktarlık alay sancaktarlık tabur..mücahitve tmt cilerin komutanlığını yapan tek kadın mücahidedir.. ‘’ 

844fecf8-1603-4f1c-981c-0047f8afc69a

-‘’Yıllar önce Fenerbahçe’nin efsanelerinden olan Ayten Berkalp Halit Deringör ağabeyimizin girişm ve desteğiyle İstanbul’da Amerikan hastanesinde kalp ameliyatı olmuştu,

Geçen hafta İstanbul Amerikan hastahanesine yattı .Yarın kontrolleri olacak bu sefer devrede Ali Koç ve FENERBAHÇE camiasının desteği var. Ali koç’un direktifi ile hiç bir masraf alınmayacak

..Bir defa daha gururlandım Fenerbahçe ‘li oldugum için. Fenerbahçe ruhunun ezana kadar değil mezara kadar hatta ötesinde bile olduğunu anlaması lazım herkesin.


Kurtuluş savaşında olduğu gibi nice kahramanlıkları olan, ilerki nesiller tarafından hatırlanmayan ama tarihimizin unutmadığı nice kadın kahramanlarından biridir Ayten Berkalp. Türk kadın sporlarının da öncülerindendir.

Sporcu olmuş, voleybolcu olmuş, basketçi olmuş, atlet olmuş, kürekçi olmuş doktor olmuş, Sancaktar olmuş düşmana karşı tabur komutanı olmuş bir kahraman daha başka ne olabilirdi ki?. 

Bir an önce sağlığına kavuşması dileğimle acil şifalar diliyor, önünde saygı ile eğiliyorum.