Açıkladığı enflasyon ve işsizlik verileriyle kamuoyunun tepkisini
çeken, güven erozyonuna uğrayan Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) başkan dayanmıyor.

15 gün önce vekaleten kurum başkanlığına atanan Ahmet Kürşad Dosdoğru, daha ısınamadan koltuğundan oldu. Yerine Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer atandı. AKP iktidarında 8, son iki yılda 5 başkanın görev yaptığı TÜİK’in verileriyle kamuoyunun yanı sıra siyasi iradeyi de hoşnut edemediği sürekli başkan değişiminden anlaşılıyor.


Emekçi, emekli, esnaf ve çiftçi haklı olarak maaş zamlarının esas alındığı 6 aylık enflasyonun düşük belirlenmesinden, yaşamın gerçeklerinden oldukça uzak olmasından yakınıyor. Ya hükümete ne demeli? Acaba açıklanan son derece düşük işsizlik ve enflasyon rakamları bile tatmin etmiyor da daha aşağıda verileri mi bekliyorlar kurumdan dar ve sabit gelirliye fazla zam vermemek için?

Başkanlar gidip gelse, koltuklar değişse de TÜİK’in son yıllarda açıkladığı işsizlik ve enflasyon rakamları hiçbir zaman inandırıcı olmadı. Çekilmez boyuta ulaşan hayat pahalılığı ve gerçek enflasyonun yüzde 50’ye yaklaştığı ortamda yeni başkanın koltuğuna oturduğu gün şubat ayı enflasyonu yüzde 0.91, yıllık enflasyon ise yüzde 15.61 olarak açıklandı. Oysa, çarşı pazar fiyatları bunu hiç doğrulamıyor.

Ekonomist yeni başkan kuruma yeniden güvenirlilik kazandırması için verileri eğip bükmeden halkın yaşadığı gerçek enflasyonu açıklamalı. Hiç olmazsa 15 günde bir başkan değişmez, milyonlarca emekçi ve emekli hak ettiği zammı alır. Niyet farklı olunca veriler şaşıyor, zamlar cüce kalıyor: Ondan sonra dar gelirli “ay başını nasıl getireceğim?” diye kara kara düşünüyor.

Yılbaşından bu yana iki aylık enflasyon rakamı yüzde 2.60 oldu. Ekonomistlerin beklentisinin aksine şubat ayı rakamı yüzde 0.91 olarak gerçekleşti. Milyonlarca memur, sözleşmeli personel ile emeklinin iple çektiği temmuz zammına dört ay kaldı.  Mart, nisan, mayıs ve haziran aylarına ilişkin açıklanacak enflasyon rakamları ile milyonlarca dar ve sabit gelirlinin maaşına temmuzda yapılacak zam belli olacak.

Ağustos ayında ise 3 milyon kamu çalışanı, sözleşmeli personel  ile 2.5 milyon memur emeklisinin maaşlarına 2022 ve 2023 yıllarında yapılacak artışı saptamak üzere toplu sözleşme görüşmelerine başlanacak.

Hükümet ile yetkili konfederasyon Memur- Sen ve hizmet kollarında en çok üyeye sahip sendikaların oturacağı masada çalışanlar adına son sözü Memur-Sen söyleyecek. Bugüne değin yürüttüğü sözleşme görüşmelerinden tabanın beklentilerini karşılayacak zammı alamayan yetkili konfederasyondan daha kararlı,daha cüretkar tutum bekliyor kamu çalışanları.