Hacı Bayram ve Hamamönü’nde İftar Sofraları Kurulacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü, ilk kez 2022 yılında 25 ilde başlattığı iftar programını bu yıl 81 ilin tamamında uygulayacağını açıklayınca çok sevindim. 

Ankara'da iftar sofralarının nerede kurulacağını öğrenmek için açıklamayı hızlıca okudum. Seçilen iki mekân da tahmin ve arzu ettiğim yerler çıkınca sevincim ikiye katlandı. Siz de tahmin etmişsinizdir. Vakıflar’ın seçtiği mekânlardan biri Hacı Bayram-ı Veli Camii avlusu, diğeri Hamamönü Taceddin Dergâhı alanı olmuş. 

Daha geçen gün ziyaret ettiğim Hacı Bayram’da, “İnşallah Ramazan ayında burada iftar sofraları kurulur” diye gönlümden geçirmiştim. Hamamönü ise yıllardır Ramazan akşamlarının en canlı yaşandığı bölge konumunda. Birçok lokantanın hizmet verdiği lokasyon. 

Hamamönü’nde iftara yakın saatlerde kalabalıktan geçilmez. Yaşlısı genci, çoluğu çocuğu ile iftar açmaya gelenlerle Hamamönü adeta bayram yerine döner. Lokantalarda yer bulmak zorlaşırken, kafelerle çay ocakları müşterilerle dolup taşar. Ramazan bereketinin yağdığı yerlerin başında gelir. 

Iftar 1

Ankara’da Ramazan ayı bereketinin gözle göründüğü mekânın ilki Hacı Bayram ise diğeri Hamamönü’dür. Bölgedeki camiler ve mescitler teravihte dolup taşar. Buralar başkentin manevî  durakları olarak bilinir. Ramazan ayında yolu Ankara’ya düşen bir fırsatını bulur, ya Hacı Bayram’a ya Hamamönü’ne mutlaka uğrar. 

Vakıflar Bölge Müdürlüğü bu durumu dikkate almış olmalı ki, Hacı Bayram-ı Veli imaretinde günlük 500, Tacettin Dergâhı’nda 500 olmak üzere Ramazan ayı boyunca toplamda 30 bin kişiye iftar verilmesini planlamış.

Bir vakitler Ankara’da Ramazan coşkusunun en yoğun yaşandığı Kocatepe Camii çevresi artık eski günlerinden çok uzak. Ankara’nın yeni camilerinden Melike Hatun ise kitap fuarı desteğine rağmen Ramazan gecelerinin buluşma adresi olamadı.
.
Vakıf Fuarcılık tarafından bu yıl 41’incisi düzenlenecek olan Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, 15 Mart - 30 Mart tarihleri arasında Hacı Bayram Camii alanında açılacak. Fuarda söyleşiler, imza günleri ve kültürel etkinlikler düzenlenecek. Fuarın bu yılki teması “ Kudüs’ü Anla, Kudüs’le Yaşa” başlığı altında “Kudüs” olarak seçilmiş. Fuara 200 yayınevinin katılması bekleniyor.

Geçmiş yıllarda Melike Hatun Camii’ndeki fuarda stant açan kitapevleri, müşteri beklenenin altında olunca hayal kırıklığı yaşadıklarından yakınmışlardı.

İtfaiye Meydanı (Hergelen) mevcut görünümünden kurtarılıp Hamamönü gibi düzenlenmedikçe Melike Hatun Camii ve Gençlik Parkı maalesef boynu bükük bekleyecek. 

Ankara'nın tarihi semti Ulus'ta yer alan İtfaiye (Hergelen) Meydanı ve çevresinde ‘Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi’nde 25 yıldır sonuç alınamadı. Alanda 11 otel ve 267 işyeri mevcut. Esnafa iş yerlerini boşaltmaları için tebligat gönderildiği belirtiliyor. İnşallah bir 25 yıl daha gecikme yaşanmaz. Ankara’da işler hep yavaş yürür. 

Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Ankara ve kendine bağlı Çankırı, Kırıkkale, Düzce ve Bolu'da her gün 70 bin kişiye iftar verecek. 

Ankara Vakıflar Bölge Müdürü Gökhan Bahçecik bir de müjde vermiş. Bahçecik, iftara katılacak çocuklara çeşitli ikramlar ve hediyeler dağıtılacağının söylemiş. Bahçecik, Kadir gecesinde ise 3 bin kişiyi ağırlayacaklarını, kandil simidi ile çeşitli ikramlarda bulunacaklarını belirtmiş.

Ramazan ayı 11 Mart Pazartesi günü başlıyor. 10 Mart Pazar gününü, 11 Mart Pazartesi gününe bağlayan gece, Ankara’da yaşayanlar, saat 05:36’ya kadar sahur yapabilecek. İlk oruç ise saat 18.58’de açılacak.

Ramazan ayınız mübarek, sofralarınız bereketli olsun.