Şükrü KARAMAN - REFORM HABER

Umduğu aylık zammını alamayan emekli, dul ve yetim, umudunu bayram ikramiyesine taşıdı.

TÜİK’in şaşırtan enflasyon verilerinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan yüzde 30 zam, memur ve emeklinin beklediği artışın oldukça altında kaldı. Cebi vuran, mutfağı alev alev yakan hayat pahalılığı karşısında en az yüzde 40 artış bekliyordu milyonlarca insan.

Yüze 30’luk artışa karşın emekli aylıklarının çoğunluğu 8.506 liralık asgari ücrete ulaşamadı.

Eğer seçimlerden ötürü ara zam verilmezse 11.5 milyon SSK ve Bağ-Kur emekli, dul ve yetimi temmuz ayını bekleyecek. Zira yılın ikinci yarısında aylıklara 6 aylık enflasyon oranında yansıtılacak artış oranı 3 temmuzda belli olacak. 6 milyona yakın memur ile memur emekli maaşına ise 2021 yılında bağıtlanan toplu sözleşme uyarınca temmuzda yüzde 6 oranında zam yapılacak.

Ağustos ayının ilk haftasında yetkili konfederasyon Memur-Sen ile seçimlerin ardından oluşacak yeni hükümet arasında kamu çalışanları ve memur emeklilerine 2024 -2025 yıllarında verilecek zam için masaya oturacak. O masadan çıkacak sonuç memur ve emeklilerin iki yıllık maaş zammını belirleyecek.

Yetkili konfederasyon milyonların sorumluluğunu omuzlarında taşıdığını göz ardı etmemeli. Zira önceki yıllarda bağıtlanan düşük artışlı toplu sözleşmeler tepki ile karşılanmıştı.

Ramazan Bayramına üç aydan fazla süre olmasına rağmen milyonlarca emekli bayram ikramiyelerinin ne kadar artırılacağını merak etmeye başladı.

Emekliye dini bayramlarda verilen 1.100 liralık ikramiye günümüzde anlamını hayli yitirdi. Bu para ile bırakın evine kaliteli çikolata alabilmeyi, kurban kesebilmeyi, torunlarına yüz güldürecek bayram harçlığı veremiyorlar. Torunları karşısında adeta çekingenlik yaşıyorlar.

 İlk ödendiği 11 Mayıs 2018’de 1.000 lira olan ikramiye tutarı 2021 yılında yüzde 10 artışla 1.100 liraya yükseltilmişti. Israrlı taleplere karşın siyasi irade ikramiyeye yüzde 10 zam yapmakla yetinmişti. İkramiye 5 yıllık süreçte göreceli artırılmadı. Mevcut para yüksek enflasyon ve dayanılmaz boyuttaki hayat pahalılığından ötürü pula döndü, artırılması kaçınılmaz hale geldi.

Emekli, bayram ikramiyelerinin en az 2.500 lira olmasını istiyor. Siyasi iradenin seçimi gözeterek 2.000 liraya çıkaracağı savlanıyor. Ramazan Bayramı öncesi ödenecek ikramiyelerin ne kadar olacağını beklemeye başladı milyonlarca emekli, dul ve yetim.