Dünya’nın Ay ile Güneş arasına girmesi sonucunda gezegenimizin gölgesinin Ay yüzeyine düşmesi nadir bir doğa olayını meydana getirerek büyüleyici manzaralar ortaya çıkarıyor. Bu doğa olayı ay tutulması olarak adlandırılıyor.

Ay tutulması yılda iki kez meydana geliyor. Bu yılın ilk ay tutulması, 25 Mart Pazartesi günü gerçekleşecek. 25 Mart’taki Ay tutulması, “yarı gölgeli” tutulma olacak.

Tutulma sırasında Ay’ın yüzde 95,57’si Dünya’nın yarı gölgesinde kalacak. Bu sayede tutulma çıplak gözle takip edilebilecek.

Bu Yilin Ilk Ay Tutulmasi Ne Z 1710972355 G M Pt H5

Milyonlarca gökyüzü meraklısının heyecanla beklediği tutulma sabah 07.53’te başlayacak ve en net 10.12’de gözlenebilecek. Ay tutulması saat 12.32 itibarıyla sona erecek.

Ay tutulması en net haliyle Amerika, Alaska, ve Rusya’nın doğu kesimlerinde görülecek. Avrupa, Asya, Afrika ve Avustralya’nın bazı bölgelerinde de kısmen izlenebilecek. Bu görsel şöleni Türkiye’den gözlemlemek maalesef mümkün olmayacak

Ancak 18 Eylül 2024 tarihinde gerçekleşecek olan yılın ikinci Ay tutulmasını Amerika, Antarktika, Afrika, Avrupa, Batı Asya ve Rusya’nın yanı sıra Türkiye’den de izlemek mümkün olacak.