Gaziantep FK’nın hafta sonu deplasmanda oynayacağı Çaykur Rizespor maçı için Rize deplasmanı için yola koyulduk. Gazeteci arkadaşlarımız Mustafa Teke ve Kenan Yücel ile birlikte. 3-1’lik mağlubiyet sonrası Trabzon’da Akyazı stadında oynanacak olan Trabzonspor-Fenerbahçe maçını izlemek istedik arkadaşlarla birlikte.

Papara Akyazı Stadına geldiğimizde muazzam bir atmosfer ile karşılaştık. Zaten Trabzon’da oynanan tüm Fenerbahçe maçları böyle gergin bir ortamda oynanıyordu.

Hala 2011 yılındaki Trabzon-Fenerbahçe şampiyonluk kupası gerginliği de geçmiş değil.

Fenerbahçe’nin Pendikspor maçında maça damga vuran hareketleri ve davranışları ile Mert Hakan Yandaş adındaki sakat denilen futbolcunun kadroya alınması da çok ilginç buldum.

‘’İbrahim Üzülmez’in, ‘’Trabzon’un sahasında aynı hareketleri yap da görelim’’ açıklaması fitili ateşledi.

Neyse biz maça geçelim biraz da…

Futbol kamuoyunun sonucunu merakla beklediği müsabakada hem saha sonucu hem saha olayları damgasını vurdu.

Şunu hemen belirtelim ki maç sonunda ki olayları hiçbir şekilde tasvip etmek doğru değil. Fenerbahçeli futbolcuların kendilerine saldıran taraftarlara, Taraftarların da futbolculara yaptığı hiçbir şekilde masum gösterilemez.

Ayrıca maçın içerisinde gelişen futbol dışı olaylar Trabzonspor’a, Trabzon’a hiç yakışmamıştır.

Maçın her anı gergindi. Sürekli olarak Fenerbahçe’ye tezahüratlar, sahaya atılan su şişeleri.

Hakem Halil Umut Meler müsabakayı bitirmek için elinden gelen her şeyi yaptı. Bunu takdir etmek gerekir. Yönetimi tartışılır, kararları tartışılır ancak Trabzonspor’un hükmen mağlubiyetini engellediği için hakemlik adına ülke adına Trabzon adına önemli bir iş yapmıştır. Ancak gidişatın iyi gitmediğini görerek maç ilk durduğunda yardımca hakem yaralandığında ‘’Maçı tatil etmeliydi’’ ve olaylar bu duruma gelmeyecekti.

Maça gelince ilk yarının 30 dakikalık bölümünde Fenerbahçe adeta tek kale oynadı ve Trabzonspor’a karşı çok üstündü.

Topa hakim olan, skora hakim olan, pozisyon bulan ve 38’inci dakikaya kadar Trabzonspor’a pozisyon vermeyen bir Fenerbahçe vardı. Hatta 2-0’ın daha da artacağını düşünenler azımsanmayacak kadardı. Ancak ikinci yarıda roller değişti. Seyircinin su petlerini atması harici verdiği çoşku uyuyan Trabzonspor’u uyandırdı.

Ve oyunun tek hakimi Trabzonspor’du.  Nitekim 2-2’yi yakaladı. Hatta 3-2 öne geçebilirdi. Ancak Fenerbahçe’nin faul sonrası bulduğu gole engel olamadı. Golden önceki pozisyonda Osterwolde’in Umut Bozok’a yaptığı hareket net fauldü.. 

Bundan dolayı da bu tür maçları yani dört büyük takımla oynadığı maçları her zaman olmasa da büyük bir istatistikle kalitenin belirlediği ortadadır.  Bugünde öyle olmuştur.

İkinci yarı hiçbir farklı göstermeyen Fenerbahçe elindeki kaliteli oyuncularla sonuca ulaşmıştır. Maçtan sonraki olayları ise Fenerbahçe’li oyuncuların Akyazı Stadını   Pendik sahası , Kasımpaşa sahası, Ümraniye sahası, Karagümrük sahası, Başakşehir sahası  gibi Trabzon’u da bu şehirlere benzetmesinden dolayı olmuştur.

Tamam saha oyuncunun alanıdır sevinç yaşayacak tabii ki ancak böyle gergin bir ortamda İsmail Kartal takımını hemen soyunma odasına götürmeliydi. Ama olmadı olamadı. Böyle bir ortamda sevinçlerini içerde yaşamalıydılar.

HAKEMLER HAKEMLER…

Bu sezon hiç konuşulmadığı kadar Türk hakemleri konuşulmadı. Olaylar. Hedef tahtasında MHK, PFDK ve Hakemler…

Dün maç sonrası yaşananlar. Fnerbahçe cephesi Ali Koç’un açıklamalı ile Ligden çekilmeyi düşünüyor.

Trabzon cephesi yaşananların an be an takipçisiyiz ve bu hakemin peişini bırakmayacağız açıklamasını yaptı.

Devrede Cumhurbaşkanından, İçişleri Bakanına kadar devlerin her birimi açıklama yapıyor.

 Dün akşam bir derbi maç oynandı ve maçın ikinci yarısı ile bitiş düdüğü sonrası çıkan olaylar kimi ve neyi sevindirdi acaba sormak lazım.

Futbol hani dostluk ve kardeşlikti?

Futbol hani bir spor mücadelesiydi?

Futbolun tarifini hangi kelimeye koyarsanız koyun; yaşanan olaylara baktığınızda futboldan başka her şey yaşandı.

Türkiye Futbol Federasyonu ne karar verecek merakla bekliyoruz.

Saha dışı olaylar mı dersiniz?, TFF ve MHK’nin Halil Mutlu Meler’i harcama politikası mı dersiniz ?

Bir defa böyle gergin bir maça Halil Umut Meler’in atanması çok yanlış bir karardı.

Bu maç yarıda kalsaydı yine hakem hataları ve yine dayak yiyen hakem Umut Meler bu kez maçı tatil etti diye manşetler atılırdı.

TFF ya hakemi harcadı ya da bu maçı tamamlamak için her türlü senaryoyu devreye soktu.

Yazık işi bilmeyenlerin bu kurumda olması ne acı verici bir olay.

Futbolcuların başlarına atılmayan madde kalmadı.

Hakemler, teknik kulübedekilerin tamamı Trabzon taraftarından nasibini aldı.

Eeeee ne diyeceğiz bu olaylara karşı? Futbol konuşsak kim ne anlar…

Ulusal televizyonlarda yapılan eleştirilerin tamamı bu maçın oynanmaması ve tatil olması gerekirdi ifadeleri son derece doğru.

Merkez Hakem Kurulu ve Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği ne iş yapar.

TFF’nin bu yanlış hamlelerine ne zaman dur diyecek ve tepki koyacak.

Bu maçta hakem maçı tatil etseydi TFF hakemine sahip çıkacak mıydı acaba?

Yâ da taraftarın sahaya girmesi sonucu bir futbolcuya yapılacak delici ve kesici aletle müdahalesi sonucu sakatlanması ya da Allah göstermesin farklı olaylara sebep olunsaydı TFF ne yapacaktı?

FİFA ve UEFA nezdindeki sicilimiz bildiğiniz gibi zaten kötü; bu tür olaylar ile ne kadar kötü bir yönetim anlayışının olduğu da tescillenmiş oldu.

FİFA bu olaylarla ilgili bilgi istiyor. Ülkenin düştüğü hale bak sen…

Bence bir an evvel TFF istifasını sunmalı ve yeni bir yönetimin ve de işi bilenlerin futbolun başına gelmeli.

Galibiyet sonrası yaşanan sevinç kadar doğal bir durum olamaz. Ama keşke bu sevinç ertelenerek soyunma odasında yaşansaydı… Tahrik olan Trabzon taraftarı daha da tahrik edilmeseydi.

Taraftarın köşe bayrak direği ile futbolcuyu kovalaması kadar kötü bir durum olamaz.

Ben bir takımı tutup bir tarafı eleştirmiyorum.

Ben tamamen futbol kısmındayım ve yaşanan olumsuz durumları analiz ediyorum.

Bir organizasyonu yönetememenin resmi dün akşam yaşandı.

Fenerbahce Malatya Soz

ÖZEL GÜVENLİK NE İŞ YAPAR

Trabzonspor-Fenerbahçe maçı sonrasında yaşanan olaylara Özel Güvenlik Görevlileri ne iş yapar ki?

Anladık Polis stat dışına alındı ama böyle bir maç için daha sıkı güvenlik tedbirleri neden alınmadı ki?

Taraftar neden sahaya girer ve futbolculara düşman gibi bayrak direkleriyle ve de sopalarla kovalamaları sonucu Özel Güvenlik Görevlileri film izler gibi neden izlerler ki?

TFF tüm maçlarda Özel Güvenlik Görevlilerini saf dışı bırakıp tamamen Emniyet güçlerine devretmeli.

Çünkü; Özel Güvenlik Görevlileri illaki taraftarları tanıyan ve bilen kişiler. Nasıl bir tavır alacaklar ki? Belki de akrabaları ne yapacaklar. Böylesi maçlarda izlemekle kalıyorlar.

TFF BİR AN EVVEL İSTİFA ETMELİ

Oyuncular, teknik heyetler ve de yöneticilerin sinir kat sayılarıyla oynanıyor.

Ama anlamadığım konu şu her kesim eleştiriyor da neden TFF’nin istifası için ortak karar alınıp da birlik olunmuyor.

Futboldan başka hep saha dışı olayları konuşuyoruz.

Bunun neresi spor ve futbol.

Eski futbolcular ve teknik direktörlerin açıklamalarına bakıyorum da; hiç kimse bu sezon memnun değil.

Amaç ve gaye ne bilen yok…

En doğru karar TFF bir an evvel istifa etmesi ve Süper Lig başta olmak üzere 1. 2. 3. ve de Bal Ligin geri kalan maçlarında seyir sevki yüksek bir izlenim olur.

Yazık inşallah Türk futbolu düzelir.

İşi bilenlerin başa geçmesiyle bu işler düze çıkar yoksa bizler her hafta hakem, yönetici ve taraftar hatalarını konuşur dururuz.

Bu arada; dün Tranzon’da yaşanan olaylar Trabzon kentine ve Trabzonspor taraftarına yıkmak adil olmayacaktır. Birkaç kendini bilmezin yaptığı hareketlerle bir kenti hedef tahtasına koymak vicdansızlık olacaktır.

Provakasyon kokan, organize olduğu net şekilde belli olan, bazı takımları birbirine kıydırmak amacı taşıyan bu organizasyonun arkasındaki güçlere ulaşmak gerekiyor.

 TÜRK FUTBOLU DÜNYA BASININDA…

Türk futbolunun son dönemdeki en karanlık anlarından biri olarak kaydedilen Trabzonspor-Fenerbahçe maçı, sadece saha içinde değil, uluslararası basında da dehşet ve endişe uyandırdı.

Sadece bir futbol müsabakasının ötesinde, bu olaylar futbolun derin tutkusunun ne kadar tehlikeli bir hal alabileceğini bir kez daha gözler önüne serdi. Dünya basını, Trabzon'da yaşanan kaos ve şiddeti manşetlerine taşıyarak, futbolun sadece spor değil, aynı zamanda büyük bir sorumluluk ve kontrol gerektiren bir alan olduğunu vurguladı.

65F88Fe50A274128

Trendyol Süper Lig'in 30. haftasında oynanan Trabzonspor-Fenerbahçe maçında yaşanan olaylar uluslararası basında da yankı uyandırdı.

DÜNYA BASININDA TRABZONSPOR-FENERBAHÇE MAÇI

 

İngiliz basınından BBC, "Trabzonsporlu taraftarlar yenilginin ardından Fenerbahçeli futbolculara saldırdı." başlığıyla verdiği haberde, "Trabzon'da Papara Park'ta 3-2'lik galibiyeti kutlayan Fenerbahçeli oyuncular şiddete maruz kaldı." ifadeleri kullanıldı.

Haberde, olaylarla ilgili 12 kişinin gözaltına alındığı hatırlatılırken, FIFA Başkanı Gianni Infantino'nun faillerin cezalandırılması yönündeki açıklamalarına yer verildi.

The Sun gazetesi, Trabzon'da "kaotik" bir gece yaşandığını ve Fenerbahçeli futbolcular Michy Batshuayi ile Bright Osayi-Samuel'in Trabzonsporlu taraftarla karşı karşıya geldiğini yazdı.

Fransız L'Equipe gazetesi "Fenerbahçe galibiyetinin ardından Trabzonspor'da kaos ortamı" başlığıyla sunduğu haberde "Nadir görülen şiddet sahneler Türkiye’de yaşandı. Taraftarlar sahaya fırladı ve kazanan takıma saldırdı." değerlendirmesinde bulundu.

RMC Sport da "Türkiye'de kaos sahneleri" başlıklı haberinde, "Türk futbolu hala şiddete maruz kalıyor. Ankaragücü Başkanı'nın hakem Halil Umut Meler'e saldırmasından üç ay sonra, Trabzonspor-Fenerbahçe maçının son düdüğüyle ortalık karıştı." şeklinde görüş belirtti.

İspanya'nın Marca gazetesi, "Bu ne ilk ne de son olacak. Türk futbolunda bir kez daha acı görüntüler karşımıza çıkıyor." diyerek duyurduğu haberde, "Fenerbahçeliler galibiyeti sahanın ortasında kutladı, Trabzonspor taraftarları sahaya indi ve ortalık karıştı." ifadelerini kullandı.

İtalyan basınından Corriere dello Sport da "Türkiye'de çılgınlık. Trabzonsporlu ultraların işgali." manşetiyle okuyucularına duyurduğu haberde, "Türkiye Ligi'nde gerçeküstü sahneler... Bazı taraftarların saldırısına oyuncular sert tepki gösterdi." değerlendirmesi yapıldı.

Almanya'nın Bild gazetesi ise "Türkiye'nin yıldızları korner direğiyle kovalandı." başlığını kullanırken "Fenerbahçe'nin Trabzonspor'u 3-2 yenmesi son düdükten sonra fitili ateşledi.

Trabzonspor taraftarı sahaya hücum ederek Fenerbahçeli futbolculara saldırdı." yorumuna yer verildi.

İşte Türk futbolunun geldiği nokta. Başarılarımızla değil, kavgayla, gürültüyle hak etmediğimiz şekilde Avrupa basının manşetlerini süslüyoruz.