Deprem bölgesindeki emekçilere kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği verilmesine yönelik hazırlık yapıldığı kamuoyuna yansıdı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bu yönde çalışma yürüttüğü belirtiliyor. Elazığ ile birlikte 11 ilde ilan edilen afet bölgesindeki uygulamaya ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin yakında yayınlanacağı vurgulanıyor.

Salgın döneminde de uygulanan kısa çalışma ödeneği ile afet bölgesindeki işçilere brüt ücretlerinin yüzde 60’ı kadar para ödenecek. Böylece brüt 10.008 lira olan asgari ücretle çalışan emekçi 6.004 lira alacak. Emekçinin ücreti arttıkça alacağı kısa çalışma ödeneği de artacak.

Ödenek tutarı aylık brüt asgari ücretin yüzde 150’sini geçemiyor. Yani emekçiye en fazla 15.012 lira aylık verilecek. Kısa çalışma ödeneğinden sadece damga vergisi kesiliyor. Ödeme 3 ay süre ile yapılıyor. Bu süre Cumhurbaşkanlığı kararı ile uzatılıyor.

Kısa çalışma ödeneği alanların Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri devlet tarafından karşılanacak. Yararlanma koşullarının salgın döneminde olduğu gibi afet bölgesinde de esnetilmesi yüksek olasılık.

Yine salgın döneminde ücretsiz izne çıkarılanlara yönelik uygulanan nakdi ücret desteğinin de afet bölgesinde de hayata geçirilmesi bekleniyor. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçiler, ücretsiz izinli sayılacak ve bunlara saptanan tutarda nakdi ücret yardımı sağlanacak. Bu tutar salgın döneminde 1.500 lira idi. Tutar büyük olasılıkla artacak. Bu paradan damga vergisi kesilmiyor.

Kısa çalışma ödeneği ile nakdi ücret yardımının İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması kuvvetle muhtemel.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) , afet bölgesinde işten çıkarılmaların yasaklanmasını, yakınlarını yitirenlere ölüm aylığı bağlanmasını, işten ayrılmak isteyenlere kıdem tazminatı ödenmesini talep ediyor.

Depremzedelerin elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturalarının silinmesine vurgu yapan DİSK, afetzedelerin bu hizmetlerden ücretsiz yararlanmasını, vergi borçları, kredi kartı, ihtiyaç, konut ile taşıt kredi borçlarının silinmesi gerektiğini belirtti.

Depremin vurduğu bölgede yaşayanlara ne yapılsa azdır. Zira onlar, dünyanın en büyük felaketini yaşadı ve onulmaz acılara boğuldu. Türkiye, asrın felaketine uğrayan insanlara tüm olanaklarını seferber ediyor ve desteğini esirgemiyor. Lakin giden canlar geri gelmeyecek.