Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre mayıs ayı enflasyonu yüzde 0.04 olarak gerçekleşti. Doğalgazın bir ay ücretsiz verilmesi nedeniyle mayıs ayında TÜFE hesabında “sıfır” yöntemi uygulanmasından ötürü mayıs enflasyonu beklentilerin altında düşük çıktı.

Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre mayısta tüketici fiyatları aylık yüzde 5.68, yıllık yüzde 105.45 oldu. Buna göre TÜİK şaşırtmaya devam ediyor. Her iki kurum arasındaki göreceli farktan ötürü işçi, memur ve emekli aylık ile maaşlarına hayat pahalılığına yetişemeyen zamlar yapılıyor.  

İşçi, memur ve emekliyi yakından ilgilendiren ocak-mayıs dönemi enflasyonu yüzde 15.26 oldu. Milyonlarca memur, emekli,,esnaf, çiftçi ve esnaf ile dul ve yetim aylığına yılın ikinci yarısında yapılacak artış 3 temmuzda belli olacak. Beklentiler haziran ayı enflasyonun da düşük çıkması yönünde.

TÜİK’in verileri doğrultusunda milyonlarca dar ve sabit gelirlinin aylık ile maaşına temmuzda yapılacak zam yüzde 20’ye bile ulaşmayabilir. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “ En düşük memur maaşı 22 bin liraya çıkarılacak, artıştan memur emeklisi de yararlanacak” açıklaması dikkate alındığında maaşlara TÜİK’in 6 aylık enflasyon rakamı üzerinde artışın yapılması kuvvetle muhtemel.

Aynı şekilde hayat pahalılığını en çok yaşayan SSK ve Bağ-Kur emekli aylığına temmuzda TÜİK’e göre yüzde 15-20 arası zam yapılması gerekiyor. Buna karşın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın açıklamaları doğrultusunda emekli aylıklarına enflasyon farkı ve refah payı eklenerek kademeli olarak yüzde 35-45 artış gündemde. Günümüzde 7500 lira ile geçinmeye çalışan 9.5 milyon emekli yüksek zammı en çok hak eden kitle.

Asgari ücrete temmuzda yansıtılacak ara zam için 6 aylık enflasyon rakamının netleşmesi bekleniyor. Siyasi irade asgari ücretin temmuzda artırılacağı sinyalini vermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim öncesi konuşmalarında bunu açıklamıştı.

Milyonların zammı içi gözler Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğuna oturan Mehmet Şimşek’te. Zira, hayat pahalılığını önlemek için ekonomide sıkı önlemlerin uygulanmasından yana olan Mehmet Şimşek’in vaatler doğrultusunda yüksek maaş zammına yeşil ışık yakıp yakmayacağı sorgulanıyor.

Her şeye karşın seçim vaatleri uyarınca memura, emekliye, işçiye ve asgari ücretliye TÜİK’in 6 aylık enflasyonun üzerinde zam verilmesi yüksek olasılık. Çünkü milyonlar verilen sözlerin karşılanmasını şiddetle talep ediyor.