Milyonlarca emeklinin aylığına temmuzda yapılacak zam oranı şekillenmeye başladı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre nisan ayı enflasyonu yüzde 2.39, yıllık enflasyon yüzde 43.68 oldu. Ocak- Nisan dönemini kapsayan dört aylık süreçte TÜFE yüzde 15.21 olarak gerçekleşti.

Enflasyon araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre ise enflasyon nisanda yüzde 4.86, dört aylık yüzde 29.27, yıllık yüzde 105.19 oldu. TÜİK ile arasında devasa fark var. TÜİK’in rakamları hayatın gerçekleri ile örtüşmüyor ve şaşırtmaya devam ediyor. Vatandaş “TÜİK görevlileri nereden alış veriş yapıyor? Söylesinler biz de oraya gidelim” diye soruyor.

TÜİK’e göre işçi ve Bağ-Kur emekli aylığına temmuzda yapılacak zam oranı dört ayda yüzde 15.21’e ulaştı. Mayıs ve haziran enflasyonları ile yılın ikinci yarısında aylıklara yansıtılacak artış saptanacak. Beklentiler işçi, esnaf, çiftçi emekli, dul ve yetim aylığına refah payı hariç yüzde 20- 25 arası zam yapılması yönünde.

Yılbaşında maaşlarına yüzde 8 oranında toplu sözleşme zammı yansıtılan yaklaşık 7 milyon memur ve memur emeklisi dört ayda yüzde 7’nin üzerinde enflasyon farkı edindi. Mayıs ve haziran enflasyonu ile ödenecek fark netleşecek. Bu kitleye 1 temmuzdan geçerli olmak üzere yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı da verilecek.

2024-2025 yıllarını kapsayacak toplu sözleşme görüşmeleri ağustos başında başlayacak. Milyonların sorumluluğu üzerinde olan yetkili

konfederasyon Memur-Sen’in kamu çalışanı ile emeklinin hakkından ödün vermemesi isteniyor. Zira önceki yıllarda altına imza attığı düşük zam oranları çarşı pazar fiyatlarının hayli gerisinde kaldı. Bunalan memur ve emekli yakındı.

Hayat pahalılığından en çok etkilenen milyonlarca dar ve sabit gelirli kitle 6 aylık enflasyonun belli olacağı 3 temmuzu sabırsızlıkla bekliyor. Zira aylıklarından başka geçim kaynakları yok.

Siyasiler dev emekliler ordusunun oylarını kazanabilmek için çeşitli vaatlerde bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan temmuz ayında emekliye enflasyon farkının yanında refah payı da verileceğini, 7500 liranın üzerindeki aylıkların iyileştirileceğini açıkladı. Aylıklarda kademeli zam uygulanacağı savlanıyor.

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu seçimi kazanmaları halinde emekliye Kurban Bayramında 15 bin lira ikramiye ödeneceğini, ikramiyelerin net asgari ücretten düşük olmayacağını belirtti. Kılıçdaroğlu, en düşük aylığın asgari ücrete eşitleneceğini de bildirdi.

Aileleri ile birlikte büyük oy kitlesine sahip emekli seçimin gözdesi. Yıllarca ter akıtarak ülke kalkınmasına omuz veren emekli her şeyin en iyisini, insanca geliri fazlasıyla hak ediyor. Yaşamın sonbaharında mutlu günler geçirmeyi düşleyen garibanlara sahip çıkmak sosyal devlet olmanın gereği.

İktidara kim gelirse gelsin asgari ücrete de temmuzda hatırı sayılır oranda ara zam yapılacağı aşikar.