Özcan Alper’in başta Antalya Altın Portakal Film Festivali olmak üzere çeşitli festivallerde ödüller kazanan “Karanlık Gece” filmi sinefillerle buluştu.

Yönetmen Alper, başyapıt niteliğindeki “Sonbahar”ın ardından çok konuşulacak başarılı bir yapıta daha imza atmış. Merakla beklenen film katıldığı festivaller sonrası gösterime girdi.

Emin Alper’in “Kurak Günler”i gibi Anadolu insanının tutuculuğunu, ilçelerine gelen okumuş kültürlü devlet görevlilerine karşı takındığı hoyrat ve acımasız tutumu anlatılıyor “Karanlık Gece”. Taşranın yoz ruh halini gözler önüne seriyor Özcan Alper.

Yıllar önce doğup büyüdüğü ilçeden ayrılarak İstanbul’da yaşamını sürdüren müzisyen İshak (Berkay Ateş) annesinin hastalığından ötürü köyüne döner. Gençlik sevdalısı Sultan’ı (Pınar Deniz) unutamayan, içten içe aşkını yaşayan İshak, köye dönüşü ile yedi yıl önce tanık olduğu cinayeti vicdanında sorgulamaya başlar.Gözlerinin önünde masum birine karşı uygulanan linç, İshak’ın kanayan yarasıdır. O yarayı iyileştirmek için çabalasa da başarılı olmayacaktır. Öylesine bir linç kültürü ki İshak’ın yol arkadaşı “Palyaço” adlı köpeği de canından eder. Her yere egemen olmuştur canlara kast eden kıyıcı anlayış.

İlçeye orman mühendisi olarak atanan, kültürlü, her şeyi açıkça dile getiren, doğa sever, insancıl Ali (Cem Yiğit Üzümoğlu) hayvanları ve ormanı korumanın bedelini canı ile öder. Siyaseten güçlü, yobaz ve lümpenliği, linç kültürünü, iftirayı içselleştirmiş ilçe gençleri Ali’ye ve fikirlerine hoşgörü göstermez. Önlerinde ayak bağı olarak görürler.

Tutku ile görevini yapmak üzere Anadolu’nun küçük ilçesine atanan orman mühendisi Ali, donanımı, yaşamı ve duruşuyla onlar için tehlikeli ve ortadan kaldırılması gereken biridir. Tıpkı “Kurak Günleri”ndeki savcı Emre gibi taşranın yozlaşmış düzenine, haksız çıkarlara çomak sokar ve yasaya bağlığından ödün vermez.

Karanlık bir gecede kendi isteği ile ormanın ıssız bölgesinde kulübede tek başına yaşamı seçen Ali’ye karşı hain emellerini gerçekleştirir çıkarlarına çomak sokulanlar. Yufka yürekli İshak tanık olur karanlık gecede işlenen cinayete. Ve yedi yıl sonra vicdanında sorgulamaya başlar. Oğlunun kemiklerini mesken seçtiği ıssız dağlarda aramaktan mecnuna dönen babanın (Taner Birsel) çaresizliği İshak’ı daha da etkiler. İple indiği derin mağarada aradığı soruların yanıtını bulabilecek midir İshak?

Festivallerde ödüllere boğulan Emin Alper’in “Kurak Günler” i gibi taşranın ruh halini, linç kültürünü gözler önüne seriyor Özcan Alper son yapıtıyla. Gerilim unsurlarıyla bezenmiş “Karanlık Gece” Özcan Alper’in “Sonbahar”dan sonra en başarılı yapıtı.

Antalya’nın Akseki ve İbradı ilçelerinde çekilen film, Yunus Roy İmer’in kamerasından görkemli doğa görüntüsüyle keyif veriyor.

İshak’ı canlandıran Berkay Ateş, Ali’yi oynayan Cem Yiğit Üzümoğlu, Sultan karakterini üstlenen Pınar Deniz ve baba rolündeki Taner Birsel başarılı oyunculukları ile dikkat çekiyor. Ali’nin kız kardeşini oynayan Sibelli Kekilli ve Deniz Hamzaoğlu filmin diğer oyuncuları.

Sinemaya tutku ile bağlı, toplumun derdi olan filmleri kotaran Özcan Alper ve Emin Alper kuşkusuz bundan böyle daha başarılı yapımlara imza atacak. Zira kazandıkları ödüllerle bunun ipuçlarını fazlasıyla verdiler.