Milyonlarca kamu çalışanı ile tüm emekliye 6 aylık enflasyon farkı ve ek zamla birlikte yüzde 25 zam verilecek.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre aralık ayı enflasyonu beklentilerin çok altında kalarak yüzde 1,18, yıllık yüzde 64.27, altı aylık enflasyon yüzde 15.39 oldu.

Oysa, Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) rakamlarına göre, aralık aylık enflasyonu yüzde 5.18, yıllık enflasyon yüzde 137,55, 6 aylık enflasyon ise yüzde 38,57 olarak gerçekleşti. TÜİK ile ENAG arasında bu denli farkın olması doğrusu şaşırtıyor. TÜİK verileri çarşı pazarın cebi vuran fahiş fiyatlarıyla kesinlikle örtüşmüyor.

TÜİK’in verilerine göre, 6 milyona yakın memur ve memur emeklisinin maaşına toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkıyla yüzde 16.47 zam gelirken, 11.5 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi, dul ve yetimin aylığı yüzde 15.40 oranında arttı.

Dün sabah açıklanan TÜİK verileri doğrultusunda maaş ve aylıklara yansıtılacak artışın tepkilere yol açmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğleden sonra “ Sözleşmeliye kadro müjdesi” toplantısında memur ve tüm emekliye ocak ayından geçerli olmak üzere yüzde 25 zam verileceğini açıkladı.

Buna göre, memur ve memur emeklisine enflasyon zammının yanı sıra yüzde 8.5 oranında, işçi ve Bağ-Kur emeklisine de yüzde 9.5 oranında ek yansıtılmış oldu. Geçen yılbaşında memur ve memur emeklisine ödenen ve büyük tepkilere yol açan yüzde 5 oranındaki ek zamdan yoksun kalan en gariban kitle SSK ve Bağ-Kur’lular bu kez unutulmadı. Onlara da ek zam verilecek.

En az yüzde 40 ek artış bekleyen emekli dernek ve sendikaları yüzde 25 zamdan hoşnut olmadıklarını açıkladı. Zira enflasyon düşüş eğilimine geçse bile bu zammın en çok 1-2 ay soluklanmalarını sağlayacağı aşikar.

Önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu’nda 5510 sayılı sosyal sigortalar yasasının ek 19. maddesinde yapılacak yasal düzenleme ile milyonlarca memur ve emeklinin yüzde 25’lik zammı kesinleşecek.

Yine yüz binlerce emeklinin umutla beklediği 3.500 lira olan en düşük aylığın da ilgili yasada gerçekleştirilecek düzenleme ile yükseltilmesi kuvvetle muhtemel. Beklentiler en düşük aylığın net asgari ücret düzeyine, 8.506 liraya çıkarılması yönünde. Siyasi irade ne yanıt verecek bu istemlere?