Hermann jansen Alman mimar ve şehir planlayıcısıdır. 28 Mayıs 1869 da Aachen de doğdu. 

Aachen’de yer alan RWTH Aachen de mimarlık ve şehir planlama eğitimi aldı. Köln, Rendsburg, Halberstadt, Husum ve Madrid şehirlerinin imar planlarını çizdi.

1928 yılında Türkiye’ye davet edilen Herman Jansen, başta Ankara olmak üzere, İzmit, Adana, Ceyhan, Tarsus, Mersin ve Gaziantep gibi kentlerin imar planlarını hazırlamış ve Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye’de yeni bir kentleşme anlayışı başlatmıştır.

1935 yılında Ankara’da yapılan Belediyeler birliği toplantısına katılan Gaziantep Belediye Başkanı Hamdi Kutlar, Ankara'da bulunduğu sırada Antep şehrinin imar planını yapılması hakkında Mimar Jansen ile görüşmüş ancak bu ilk görüşmede taraflar ücret  konusunda anlaşma sağlanamamıştır.

17 Ekim 1935’te Antep’e gelen Jansen burada üç gün kalmış, Kale, Türktepe, Kurbanbaba ve Mardintepe’ye çıkarak şehrin genel görünüşünü tetkik etmiş ve  bütün ana caddeleri dolaşmıştır. Ancak yapılan görüşmelerde para konusunda gene anlaşma sağlanamamış ve Jansen şehirden ayrılmıştır.


1935 yılı Aralık ayında, imarı plan çalışmaları için Adana'da bulunan Jansen ile bir görüşme daha yapılmıştır. Bu sefer Jansen Antep Belediyesi’nin şartlarını kabul etmiş ve  şehrin imar planının hazırlanma bedeli olarak 14.000 liraya anlaşılmıştır. Anlaşmaya göre imar planı hazırlıklarına bir ay sonra başlanacak ve iki sene içinde bitirilecekti. 


Mimar Jansen 14 Mayıs 1937’de şehrin ana caddelerini tespit etmek üzere tekrar Gaziantep’e gelmiş, Vali Rıza Çevik, Belediye ve Halkevi Başkanları, Sıhhiye Müdürü, Baş Mühendis ve Çocuk Esirgeme Kurumu Başkanından oluşan İmar Komisyonu ile görüşmüş ve yolun geçeceği alanları bizzat gezerek incelemelerde bulunmuştur.


1938 yılında hazırlanan ve Antep’in ilk imar planı olma özelliğine sahip "Jansen Planının" temelde kentin özgün mimari karakterini oluşturan eski kent dokusunu koruyarak ve yeni yerleşim alanlarını denetim altına alarak kontrollü bir gelişmeyi amaçladığı görülmektedir.  Bu plana ait bazı alanlara ait çizim örnekleri.

Mimar Hermann Jansen
20 Şubat 1945 yılında Berlin’de vefat etti.

KAYNAKLAR:
Gaziantep Gazetesi Arşivi
Feyza Kuyucu, Yasemen Say Özer, Hermann Jansen’in Planlama İlkelerini Gaziantep Kent Planı Üzerinden Okumak, 
httpwww.mimarlikdergisi.com
Mehmet Fatih Bozkurt