Söz verilmesine karşın intibak ve 3600 ek göstergeden hala ses yok.

Siyasi iradenin 2018 yılı Haziran ayında gerçekleştirilen seçim öncesi gündeme getirerek umutlandırdığı milyonlarca kamu çalışanı ile emekli, seçim meydanlarında verilen sözlerin unutulmasının burukluğunu yaşıyor. İki düzenleme hemen hayata geçirilse hayat pahalılığının giderek yükseldiği günümüzde sabit gelirlinin aylıklarında göreceli artış olacak, bir ölçüde rahatlayacak.

Milyonlarca kamu çalışanı ile 2000 sonrası işçi ve Bağ-Kur emeklisinin ile heyecanla beklediği intibak ve 3600 ek gösterge düzenlemesine ilişkin hükümetten aradan geçen üç yıla yakın süreye karşın sevindirici haber gelmedi. Memur ve memur emeklisi, iktidar tarafından söz verilen 3600 ek gösterge yasasını “ha bugün ha yarın” diyerek umutla bekliyor. Salgın döneminde özveri ile çalışan sağlık emekçilerinin yanı sıra öğretmen, polis ve din görevlileri vaatlerin bu yasama dönemi sonlanmadan hayata geçirilmesini umuyor. Emekliliği gelen kamu çalışanları da yasanın yolunu gözlüyor. 2000 yılı sonrası emekli olan 5 milyona yakın SSK ve Bağ-Kur’lular da yine siyasi iktidarın söz vermesine karşın, bugüne dek hayata geçirilemeyen yeni intibak yasasını iple çekiyor. 2000 yılı öncesinde emekli olan işçi ve esnafa yönelik intibak düzenlemesi 2012 yılında yasalaşmıştı. 2000 sonrası emekliler bilinemeyen nedenden ötürü yasa dışında bırakılmıştı. Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kapsam dışı kalanlar için de yeni intibak yasasının kısa sürede çıkarılacağını açıklamıştı. Ancak, 9 yıl geçti 2000 sonrası emeklileri kapsayacak düzenleme artık gündeme bile gelmiyor.

Yeni intibak yasasının salgın döneminde aylıkları bin 500 liraya yükseltilen emekliye can suyu sağlayacağı aşikar. Düzenleme ile birlikte aylıklarda hatırı sayılır tutarda artış olacak. Net 2 bin 825 lira olan asgari ücretin altında aylıkla geçinmeye çalışan milyonlarca dar gelirli emeklinin iki yakası yoksunluktan bir araya gelemiyor. Yüzde 40’ı aşan gerçek enflasyon ceplerini her geçen tüketiyor.

Kamu çalışanları ile memur emeklisi karamsarlığına rağmen 3600 ek göstergeden umudunu kesmedi, yasalaşmasını dört gözle bekliyor.

Anımsanacağı üzere, 2018 seçimi öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer parti liderleri seçim meydanlarında polis, öğretmen, sağlık çalışanları ve din görevlilerinin maaş ve ikramiyelerini önemli tutarda yükseltecek 3600 ek göstergeye ilişkin düzenlemenin hemen çıkarılacağına ilişkin vaatlerde bulunmuştu. Ne var ki, geçen süreçte gerçekleşmeyen umut adeta karamsarlığa dönüştü. Ek gösterge rafa kaldırıldı. Siyasi irade ağzına bile almıyor.

Emekli ile memur artık söz değil, eylem bekliyor.