İçimizdeki Ermenilerden , çocuk yaşta kaybettiği kolu nedeniyle “Kolsuz Agop” olarak bilinen cilt ve zührevi hastalıklar uzmanı, ünlü doktor Prof Agop Kotogyan ‘ı tanıtmak istiyorum size.

Agop’un babası Kirkor Kotogyan , 1911 doğumlu. Kirkor bey 25 yaşındayken Yozgat’ın İgdere köyü’nde yaşayan Mahruhi hanımla evlendi. Aile 1938 de İstanbul’da Samatya’ya taşındı. Agop 1939' da İstanbul Üniversitesi Tıp fakültesinin Cerrahpaşa hastanesinde doğdu. 

Agop daha ilkokul’a giderken çalışmaya başladı. İlkokulu bitirdikten sonra bir gümüş atölyesinde işe girdi. Sıcak bir yaz günü , gümüş kalıplarını plaka haline getiren pres makinasının silindirine iş önlüğünün kolunu kaptırdı,  kol’u omuzuna kadar presinin içine girdi,parçalandı. 

Hastaneye vardıklarında bu çocuk yaşamaz dediler. Ameliyat ‘tan sonra günlerce komada kaldı. Kaderin cilvesi , doğduğunda gözlerini açtığı bu hastaneden ikinci sefer yaşama gözlerini açıyordu.

Ortaokul ve liseden sonra 1957’de İstanbul üniversitesi Tıp fakültesi ni kazandı. Doğduğunda ,kolu kopup ikinci sefer hayata gözlerini açtığı bu hastaneye şimdi öğrenci olarak giriyordu. Nöbet sırası bende dedi içinden , şimdi bende hastaları iyileştireceğim diye mırıldandı kendi kendine.

1963 yılında okul birincisi olarak doktor diplomasını aldı. 

Birçok ülkeden teklif aldı. Almanya, Fransa, Kanada, Amerika. Bütün teklifleri elinin tersi ile geri çevirdi. Sen Ermeni’sin Türkiye ‘de şansın yok dediler. “Benim soyum Ermeni olabilir ama ben Türk ‘üm dedi. Ülkeme hizmet edeceğim, bu ülkede yaşayan insanlara borcum var dedi.

Ailesi ‘ne vasiyeti öldügümde beni ülkemin bayrağı gömün dedi.

13 Şubat 2018 de Türk bayrağına sarılı tabutu ile sonsuzluğa uğurlandı .

Saygı ve rahmetle...

Ali K Şahin