15 Nisan 1452 ‘de İtalya ‘da doğan Rönesans döneminin en ünlü Hezârfen ‘idir. Astronomi, mimar, mühendis, mucit, matematik, anatomist, müzisyen, heykeltraş, botanikçi, jeolog, kartograf, yazar ve ressamdır. Dünya’nın gelmiş geçmiş en büyük dehası olarak kabul edilir. 
2 Mayıs 1519 ‘da bugün Fransa sınırları içinde kalan Amboise ‘de vefat etmiştir.

Leonardo di ser Piero da Vinci son akşam yemeği resmini yapmaya başladığında büyük bir zorlukla karşılaştı.

“İyi” yi İsa ‘nın bedeninde , “kötü “yü de İsa’nın arkadaşı olan ve son akşam yemeği sonrasında ona ihanet eden Yahuda’nın bedeninde anlatmak zorundaydı.

Resmi çizmeye başlamış fakat iyi ve kötüyü model olarak kullanabileceği birilerini henüz bulamamıştı. Bir gün bir konser sırasında , koroda şarkı söyleyenlerden birinin İsa tasviri ne çok uyduğunu fark etti. Konserden sonra ona konuyu anlattı. Adam böyle bir resim için seve seve modellik yapabileceğini söyledi. Ve resminde İsa tasviri olarak kullanıldı.

Aradan 3 yıl geçmesine rağmen “son akşam yemeği resmini bir türlü tamamlayamıyordu” .Vinci’nin kafasındaki kötü yani Yahuda’ya benzer birini henüz bulamamıştı. 

Günlerce arandıktan sonra bir gün kiliseye gelirken yol kenarında , vaktinden önce yaşlanmış genç bir adam buldu. Üstü başı yırtık dökük virane halinde ki bu adam sarhoşluktan kendinden geçmiş bir halde kaldırımlara yığılmış, önüne atılacak bir kaç kuruş parayı bekliyordu. Vinci yardımcılarına bu adamı kiliseye getirmelerini söyledi. Yardımcıları güçlükle adamı ayakta tutmaya çalışıyor Vinci de resmini çiziyordu. İstediği olmuş kötü Yahuda’yı da tasvir etmişti.

Leonardo da Vinci resmi bitirdiğinde, adam da yavaş yavaş kendine gelmeye başlamıştı. Gözlerini açtığında resmi gördü , yüzüne şaşkınlık ve hüzün çöktü. Dedi ki “ ben bu resmi daha önce görmüştüm.” Herkes şaşırdı. Kilise çalışanları ve Vinci ‘nin yardımcılarından başka kimse bu resmi bilmiyordu.

Vinci sordu, ne zaman? Nerede?

3 yıl kadar önceydi. O zaman çok zengindim. Zevk için bir koroda şarkı söylüyordum. Bir gün konsere gelen bir ressam beni İsa’nın yüzü için modellik yapmaya davet etmişti. Kilisede günlerce benim yüzümü İsa olarak çizmişti...!!!

İyi ve kötü yüzü aynıdır ... her şey insanın yoluna ne zaman çıktıklarına bağlıdır.

Bende diyorum ki ey dostum “ne oldun değil, ne olacağını bekle ve gör...

Ali K Şahin