Hindistan 1. Dünya savaşı yıllarında İngilizler tarafından işgal edilmiş yoksulluk ve sefaletle savaşıyordu. Uzun uğraşlar sonucu ülkesini kurtaran Mahatma Gandhi bir taraftanda ülkesinde kökleşmiş olan kötü geleneklerlede savaş veriyordu. Muhalesef bu kötü gelenekleri yenmek düşmandan daha zordu. Ömrüde yetmedi zaten.

Kast sistemi...

Hindistan ‘da diğer ülkelerin alışık olmadığı, farklı bir kast sistemi vardır. Halk gelir seviyesine göre sınıflandırılıyordu. Bu sistemde sınıf atlamak imkansızdı, sınıflar arası evlenmek yada başka bir kast sistemine geçiş imkansızdı. Sınıfsal fark keskin kurallarla belirlenmişti.  Üst kast sınıfındaki  insanlar zenginlik içinde yaşarken, alt kast sınıfındakiler zorluk ve fakirlikle boğuşuyorlardı. 

3000 yıldan beri süren bu kast sistemi 4 kademeden oluşuyordu.

1. Brahminler- Beyaz tenli Hindular , devleti yönetenler din adamları
2. Kshatrita- asiller ,askerler ,
yöneticiler
3. Vaishya- Esnaf ve çiftçiler
4. Shudra-Pis işlerle uğraşanlar, işçiler, köleler

Birde Paryalar denilen sınıf varki ; insan yerine dahi konulmayan eğitim,saglık , oy  hakları bulunmayan kimlikleri dahi olmayan bir sınıftır.

Şimdi gelelim Hindistan ‘da kast sisteminin Sudralar için uygulanan insanlık dışı meme vergisine.

Hindistan İngiltere ‘nin sömürüsü altındayken yaklaşık 550 eyaletten oluşmaktaydı. Bu eyelatlerin biri de Travancore’idi. Bu eyalette meme vergisi kesilmesine eyalet başındaki kral karar vermişti. Bu vergiye göre kast sisteminin en altında olan shudra kadınlarının göğüslerini kapatması vergiye tabi’idi.

Kral ‘a bağlı askerler Alt sistemdeki evleri tek tek dolaşıp ergenlik çağına gelmiş kızları ve kadınları kontrol ediyorlardı. Vergisini ödemeyen kadının memesini kapatması yasaktı. Vergi ‘nin oranı meme’nin büyüklüğüne göre hesaplanıyordu. Gelen asker avucu ile kontrol edip vergi rakamını belirliyordu.

Sisteme direnen kadın NANGELİ

Halk yapılan baskılara ve meme vergisi ile aşagılanmaya dayanamıyordu. Vergi almaya gelen memurlara para vermek istemeyen NANGELİ, iki göğsünü de keserek askerlerin önüne attı. Sınıfsal ayrımdan dolayı müdahale edilemeyen Nangeli kan kaybından öldü. Bu acıya dayanamayan kocası cenaze töreninde intihar etti. Cenaze töreninden sonra halk gösteriler düzenlemeye başladı. shudra sınıfındakiler ayaklandı , eyaletin her tarafını savaş alanına çevirdiler. Kendi hayatından endişe eden kral geri adım atıp meme vergisinin kaldırıldığını açıkladı. 1924 yılında ise tamamen yasalardan çıkartıldı.

Nangeli’nin yaptıgı bu isyan günümüzde MULACHİPARAMBU olarak anılıyor.