Erken seçim kesinleşti gibi. Dillendirilen tarih 14 Mayıs. Seçmen yüksek olasılıkla bu tarihte sandık başına giderek cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi için oy kullanacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaçıncı kez seçime katılacağı,  seçimin barajı yüzde 7’ye indiren, ittifak bağlarını gevşeten yeni yasayla mı yapılacağına ilişkin tartışmalar siyasetin bir numaralı gündemi. Yüksek Seçim Kurulu, seçim takvimini duyuruna dek tartışmalar dinmeyecek.

Halkın gündemi ise zamlı maaşları eritmeye başlayan hayat pahalılığı ile yüksek enflasyon. Hükümet seçim yaklaştıkça kesenin ağzını açarak, memuru, emekçiyi ve emekliyi hatırladı. Memur ve emekliye verilen yüzde 30 zam, asgari ücrette yüzde 55 artış, yıllardır beklenen 3600 ek gösterge yasasının hayata geçirilmesi, EYT’lileri kapsayan yasanın yakın gelecekte çıkarılacak olması seçime yönelik adımlar.

Siyasi iradenin seçmenin tercihini kazanabilmek için dar ve sabit gelirliye yönelik ek  zam hazırlığında olduğu belirtiliyor. Yani seçim öncesi geniş toplum kesimlerini ilgilendiren ne varsa hayata geçiriliyor.

Kapsamlı vergi affı ve borç yapılandırması gündemde. Kamuoyunda “af” olarak nitelendirilen borç yapılandırılmasıyla ilgili çalışmanın sürdüğü medyaya yansıdı. “Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yapılandırması” olacağı savlanan paketin kısa sürede kamuoyuna açıklanacağı belirtiliyor.

Önce dar gelirli, ardından orta gelirlilere yönelik düşük faiz ve uzun vadeli konut paketi,  3600 ek gösterge yasası hükümetin seçime yönelik hayata geçirdiği düzenlemelerdi. Memur sendikaları 3600 ek göstergede kapsamın genişletilmesini talep ediyor. Hükümet bu isteme kayıtsız kalmayacaktır kuşkusuz.

Memur ve emekli maaşı ile aylıklarına 1 Ocak’tan geçerli yapılan yüzde 30 zammın ardından yüzde 10 ek artışın yansıtılacağı kuvvetle dilendiriliyor. İlk ödendiği 2018’den bu yana 100 lira artırılarak 1.100 liraya yükseltilen emeklinin bayram ikramiyelerine hatırı sayılır oranda artış bekleniyor.

Yüzde 55 zamla net 8 bin 506 lira olarak saptanan asgari ücrete temmuz ayı beklenmeden seçim öncesi yeni artış yansıtılacağı  öngörülüyor. İlk aşamada 2 milyon 250 bin kişinin yararlanacağı EYT yasasının çıkması eli kulağında. İlk maaşlar martta ödenecek. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri süren 700 bin kamu emekçisine yüksek oranlı zam verilmesi, kamudaki geçici işçilerin kadroya alınması hükümetin gündeminde.

Seçim yaklaştıkça hükümet, hayat pahalılığı altında ezilen dar ve sabit gelirliye yönelik kesenin ağzını iyiden iyiye açtı. Önümüzdeki günlerde  bu kitleye yönelik yeni kararların alınması   sürpriz olmaz.

Elbette tüm düzenlemeler seçimi kazanmaya yönelik. Keşke seçim dönemleri dışında emekçiye, memura ve emekliye insan onuruna yakışır zam ve maaşlar verilse. Zira milyonlarca gariban  çarşı pazarın yüksek fiyatları karşısında yıllardır kavruluyor, soluk alamıyor.