Reddi miras, miras bırakanın ölümü üzerine yasal veya atanmış mirasçıların mirastan pay almayı reddetmesidir. Bu red herhangi bir şarta bağlanmadan ve mirasın tümüne yönelik olmalıdır. Murisin borçlarını reddedip malvarlığı değerlerini kabul etmek şeklinde bir reddi miras söz konusu değildir.

Reddi miras; mirasın gerçek reddi ve mirasın hükmen reddi şeklinde ikiye ayrılır. Mirasın gerçek reddinde yasal mirasçı veya atanmış mirasçı miras bırakanın son yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemesi’ne yapacağı yazılı veya sözlü bir beyanla mirastan vazgeçebilir. 

Mirasın hükmen reddindeyse mirasçının beyanına gerek yoktur. Kanun karine olarak mirasçının mirası reddettiğini kabul etmiştir. Mirasın hükmen reddi, miras bırakanın borçlarını ödemekten aciz olduğunun açıkça belli olması veya bunun resmen tespit edilmiş olması durumlarında mümkündür. Mirasın reddi dendiğinde ise mirasın gerçek reddi anlaşılır.

Reddi Miras Nasıl Yapılır?
Mirasın açılacağı yer Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılacak bir reddi miras davası ile mümkündür. Kural olarak miras açıldığında miras kendiliğinden yasal ve atanmış mirasçılara geçer, bu nedenle mirası reddetmek için bir mirasın reddi davası açmak gerekir. 

Reddi Miras Yetkili ve Görevli Mahkeme Neresidir?
Mirasın açılacağı yer Sulh Hukuk Mahkemesi’dir. Mirasın açılacağı yerse miras bırakanın son yerleşim yeridir. Dolayısıyla yetkili mahkeme de miras bırakanın son yerleşim yeridir.

Reddi Miras Süresi ve Zamanaşımı
Reddi miras süresi zamanaşımı 3 aydır. Bu süre miras bırakanın ölümüyle başlar. Eğer mirasçı, mirasçı olduğunu miras bırakanın ölümünden sonra öğrenmişse bu süre mirasçının mirasçı olduğunu öğrendiği tarihten itibaren işlemeye başlayacaktır. Miras reddi süresi dolduktan sonra artık reddi miras davası açılamaz, mirasçı mirası kabul etmiş sayılır.

Reddi Miras İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Reddi miras için gerekli belgeler mirasçının son yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemesi’nden alınacak bir veraset ilamıyla yine aynı mahkemeye reddi miras dilekçesiyle yapılacak başvurudan ibarettir. 

Mirasın Reddi Halinde Miras Kime Kalır ?
Mirası reddeden yasal mirasçı veya atanmış mirasçıların payı en yakın yasal hak sahibine geçer. Bunlar kişinin altsoyudur. Altsoyun hiçbiri mirası kabul etmemişse bu pay sonraki en yakın yasal hak sahibi mirasçı olan ölenin sağ kalan eşine geçer. Ancak hem altsoy, hem sağ kalan eş mirası almayı reddetmişse artık mevcut alacaklar ve borçlar için iflas hükümleri uygulanır.
Mirası reddeden mirasçı; hâkimden kendinden sonraki pay sahiplerine mirası reddedip reddetmeyeceklerini sormasını isteyebilir. Mirasçılar bu bildirime 30 gün içinde cevap vermelidir. Aksi takdirde mirası reddetmiş sayılacaklardır.

Mirasın Hükmen Reddi Nedir ve Nasıl Yapılır ?
Mirasın hükmen reddi; murisin borçlarını ödemeden aczi bulunduğunun açıkça anlaşıldığı veya bunun resmen tespit edildiği hallerde kanunun mirasçıların mirası reddettiğini karine olarak kabul etmesidir. Peki, mirasın hükmen reddi nasıl yapılır? Mirasın hükmen reddi için ayrıca bir şey yapmaya gerek yoktur, kanun zaten mirasın reddedildiğini karine olarak kabul etmiştir.
Mirasın Reddinde Alacaklıların Haklarının Korunması
Türk Medeni Kanunu reddi miras durumunda miras bırakanın alacaklılarını değil mirasçıların alacaklılarını korumuştur. Buna göre mirası reddeden bir mirasçının sahip olduğu malvarlığı kendi borçlarını ödemeye yetmiyorsa, alacaklılar veya iflas idaresi altı ay içinde reddi mirasın iptali davası açabilirler. Ancak mirası reddeden mirasçı kendilerine yeterli bir güvence vermişse artık bu davayı açamazlar.

Reddi Miras ve Emekli Maaşı
Kişinin ölümüyle birlikte emekli maaşı da kesilir. Mirasçılarına geçen emekli maaşı değil ölüm aylığıdır. Ölüm aylığıysa mirastan bağımsız olarak ölen kişinin mirasçılarına tanınmış bir haktır. Yani kişi mirası reddetse bile ölüm aylığı almaya devam edebilir.

Ölmeden Noterden Reddi Miras Yapılabilir mi ?
Reddi miras davasının açılabilmesi için ilk şart miras bırakanın ölmüş olmasıdır. Miras bırakanın sağlığında mirastan vazgeçmek için reddi miras davası değil mirastan feragat kurumu öngörülmektedir. Buna göre mirastan feragat sözleşmesi, miras bırakanın sağlığında mirasçıyla yaptığı bir sözleşmedir. Bu sözleşme sulh hâkimi, noter veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş bir memurun önünde ve iki şahitle birlikte yapılabilir.

Reddi Miras Sonuçları
Reddi mirasın sonucu artık mirası reddeden mirasçının mirastan hiçbir hak talep edemeyeceğidir. Bunun dışında ölüm aylığı gibi diğer haklar reddi miras talebiyle birlikte kesilmezler.