Bu ismi duydunuzmu daha önce?  O bir dilenci. 

28 Şubat 1928’de Hindistan ‘ın Gujarat eyaletinin Bantwa köyünde dünyaya geldi. Edhi 11 yaşında iken ,annesi felç geçirdi daha sonra’da akli dengesini kaybetti. Okulu bıraktı annesine bakmaya başladı. Ama yoksullukları diz boyu , zaman zaman yiyecek ekmek dahi bulamıyorlardı. Tedavi ettiremediği ilaç alamadığı annesini 1947 de kaybetti.

Edhi annesi gibi olan hastaları düşünmeye başladı. Kendisi bir şekilde annesine bakabilmişti. Ya kimsesiz olanlar ne yapıyordu?

19 yaşında annesi ölmüş kendisi eğitimsiz bir şekilde ortada kalmıştı. Bir kaç işe girdi ama istediği gibi olmadı. Yaşamak için tek çaresi dilenmeye başladı.

Dilenerek biriktirdiği paralarla 1951 de ilk sağlık ocağını kurdu. Sağlık ocağını kurduktan sonra daha fazla yardım gelmeye başladı. Edhi vakfını kurdu. Bu vakıf akıl hastalarına, kimsesiz çocuklara ,yaşlı ve bakıma muhtaçlara bakmaya , yardım etmeye başladı.

Edhi hayatının sonuna kadar dilenmeye yardım toplamaya devam etti. Pakistan ‘ın yüzünü tek başına değiştirdi . Vakıf o kadar büyüdükü 2000 ‘e yakın ambulans’ı , 25 özel hastanesi, 335 sağlık ocağı ile onbinlerce çalışana ulaştı.

.

25 bine yakın terkedilmiş bebek, 75 binden fazla yetim çocuğa aile oldu. Bütün bu çocukların eğitimini karşıladı . Bu çocukların çoğu doktor hemşire oldu .

Abdul Sattar Edhi, çok fazla paraya servet’e sahip olsada hayatı boyunca kendisi için hiç şahsi harcama yapmadı. 2016 da 
 88 yaşında iken vefat ettiğinde kendisinden geriye bir elbisesi ve bir çift ayakkabı kaldı.

Edhi bir müslümandı, ama Pakistan’ın yanı sıra Afrika, Filistin ,Kafkasya , Dogu Avrupa hatta ABD ‘de bile yardım faliyetleri sürüyor . Yardımları sadece müslümanlara degil bütün insanlıga oldu. Zaman zaman çok eleştirildi. Ama o bunlara hiç aldırış etmedi. 
Kendisine Pakistan tarafından, hemde bütün dünyadan ödüller verildi. Barış ödüllerine layık görüldü.

Ali K. Şahin