Sosis satıcılığından başlayıp bugün Rusya'nın en kilit adamı olan, emrinde 25.000  iyi yetiştirilmiş profesyonel savaşçı olduğunu iddia eden Wagner Lideri Evgeny Prigojin 1981 yılında genç bir kadının küpelerini soymak ve saldırı suçlarından hüküm giyerek 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Serbest kalmasının ardından 1990'larda St. Petersburg'da bir restoran açtı.

O dönemler kentin belediye başkan yardımcısı görevini yürüten Devlet Başkanı Vladimir Putin'le tanıştı ve arkadaş oldu.
Prigojin bu bağlantıyı kendi catering işi için kullandı ve kendisine "Putin'in şefi" lakabını kazandıran Rus hükümet sözleşmelerini birer birer aldı.

b318ad54-704b-41f0-8ae4-4360d543bd08
Ardından ABD'de 2016 başkanlık seçimlerine karışmakla suçlanmasına yol açan kötü şöhretli bir internet "trol fabrikası" gibi diğer alanlara yayıldı.


Ocak ayında ise Evgeny Prigojin, karanlık geçmişe sahip olmakla suçlanan Wagner şirketini kurduğu, yönettiği ve finanse ettiğini kabul etti.


Daha önce savunma bakanı Sergey Şoygu’yu anlattığım bir yazımda, onun Türk soyundan gelmesini birçok Rus komutanın ve Oligarkların kabullenemediğini yazmıştım. Prigojin'de bunlardan biriydi .

Prigojin cuma günü Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu, ordu birliklerinin Rusya adına savaştığı Ukrayna'daki Wagner üslerine roket saldırısı emri vermekle suçladığı bir video ve ses kaydı yayınladı.

Yevgeny Prigojin birliklerinin silahlı bir ayaklanmayla Şoygu'yu cezalandıracağını belirterek Rus ordusunu da kendilerine karşı direniş göstermemeye çağırdı.

belarus-cumhurbaskani-lukasenko-putin-ile-wagner-anlasmaya-vardi-Ou7y

Açıklamasında, "Bu bir askeri darbe değil, bir adalet yürüyüşüdür" ifadesini kullandı.
Savunma Bakanlığı ise Wagner üslerine yönelik saldırı iddialarını reddetti.

Federal Güvenlik Servisi'ne (FSB) bağlı bir birim olan Ulusal Terörle Mücadele Komitesi, Wagner liderinin 'silahlı isyan' çağrısında bulunmak suçlamasıyla soruşturulacağını duyurdu.
Savunma Bakanlığı ise Wagner üslerine yönelik saldırı iddialarını reddetti.

Federal Güvenlik Servisi'ne (FSB) bağlı bir birim olan Ulusal Terörle Mücadele Komitesi, Wagner liderinin 'silahlı isyan' çağrısında bulunmak suçlamasıyla soruşturulacağını duyurdu.


Söz konusu ifadelerin Rusya'da silahlı bir çatışmayı körüklemek anlamına geldiğini bildirdi.
Rus devlet medyasının haberlerine göre, çevik kuvvet polisi ve Ulusal Muhafızlar, devlet kurumları ve ulaşım altyapısı dahil başkent Moskova'daki kilit noktalarda güvenliği sıkılaştırmak için harekete geçti.

Analistlerin değerlendirmesine göre, ABD'nin suçlamasının doğru olması halinde, Wagner'in Kuzey Kore silahlarına ulaşması, şirketin kuruluşundan bu yana Rus askeri yönetimiyle uzun süredir devam eden anlaşmazlığını yansıtıyor olabilir.

lukosenko-araya-girdi-wagner-askerlerinin-ilerleyisi-durduruldu-dI2t
Eveny Prigojin ocak ayında Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki tuz madeni kasabası Soledar'ın ele geçirilmesinde tüm sorumluluğu üstlenmiş ve Rusya Savunma Bakanlığı'nı Wagner'in zaferini çalmaya çalışmakla suçlamıştı.


Rus ordusunun Bahmut'u ele geçirmek için Wagner'e yeterli oranda mühimmat sağlamadığından defalarca şikayet etmiş ve personelini geri çekmekle tehdit etmişti.

Ayrıca Prigojin, Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu sert bir dille eleştirirken, Rus askeri liderlerini de beceriksizlikle itham etti.
Prigojin'in sıkça tekrarladığı bu şikayetler, Rusya'nın sıkı kontrol altında tutulan ve sadece Putin'in bu tür eleştirilerde bulunabildiği siyasi sisteminde eşi benzeri görülmemiş bir durum olarak değerlendiriliyor.


Bir zamanlar karanlık bir figür olan Prigojin,  Wagner'in kazandığı 'zaferlerden' hemen hemen her gün övgüyle bahseder oldu.

Lukasenko-acikladi-Wagner-geri-cekiliyor-282487
Keza düşmanlarıyla alay ederek ve yüksek rütbeli Rus askeri yetkililerden şikayet ederek kamuoyu nezdinde profilini giderek yükseltti.

Gelinen noktada devletler içinde kurulan parelel orduların, gün gelip akrep gibi sahibini sokmasının en güzel örneğini yaşıyoruz.

Ukrayna savaşı ile Rusya içinde büyük bir itibar kaybına uğrayan  Putin için bu gelinen en zor noktalardan biridir.

Bundan sonra Viladimir Putin bu olaydan çok büyük bir yara ile çıkacak ve çanlar artık onun için çalmaya başlayacaktır .