Rusya Federasyonunun parçası olan 21 özerk cumhuriyet bulunmaktadır. Bunların kendi başkanlık sistemleri , Cumhurbaşkanları , bayrakları , anayasaları bulunmakla beraber ulusal konularda Moskova'ya bağlıdırlar .

21 Cumhuriyet , 9 Eyalet , 46 Bölge , 2 Federal statüye sahip şehir, 5 Özerk bölge ve 83 idari birimli bir federasyon olan Rusya'daki 8 Türk Cumhuriyetini sıra ile yazacağım sizlere.

Bu 8 özerk cumhuriyet aşağıdaki şekildedir.

1-Başkurdistan özerk cumhuriyeti
2-Çuvaşistan özerk cumhuriyeti
3-Hakasya özerk cumhuriyeti
4-Saha (Yakut) özerk cumhuriyeti
5-Tataristan özerk cumhuriyeti
6-Tuva özerk cumhuriyeti
7-Altay özerk cumhuriyeti
8-Balkar Kabardino özerk cumhuriyeti

BAŞKURDİSTAN ÖZERK CUMHURİYETİ

Başkurtların bağımsızlığını kazanıp bugünkü vatanlarına yerleşmeleri 5-8 yüzyıla kadar dayanmaktadır. Tarihsel sürece bakıldığında Başkurtların önce Moğol istilası ile yurtları yakılıp yıkılmış ve Moğol hakimiyetine girmişlerdir. Daha sonra yaklaşık 200 yıl sürecek Altınordu devleti ile bir bütün haline gelmişlerdir. Altınordu devletinin Timur istilası ve yağmalanması sonucu , Başkurtlar bir defa daha vatanlarından olurlar. Kazan hanlığına sığınan başkurtların yaşamları 1557 yılındaki Rus istilası ile tamamen çileye dönüşür.

Ruslar Başkurt ‘ları asimile etmeye dinlerini değiştirmeye çalışsa da sert bir direnişle karşılaşırlar. Başkurtlar Ruslar‘a boyun eğmez 20 defa isyana kalkışırlar. 1681-1684 yılları arasında, Seyit Batur önderliğinde en büyük isyan gerçekleşir. Ruslar bu isyanı çok kanlı bir şekilde bastırırlar. Bir çok lideri ve aydını ya öldürülüp ya da zindanlara atılmıştır.

23 Mart 1919' da Bolşeviklerle imzalanan anlaşmaya göre Başkurdistan Özerk Sovyet Cumhuriyeti  kurulsada her hangi bir yönetim yaptırımı ve fonksiyonu olmaz. Sadece kagıt üzerinde bir Cumhuriyet olarak kalır.

Gorbaçov’un başlattığı demokrasi hareketi ile birlikte 1991 yılında Rusya Federasyonuna bağlı bağımsız bir devlet haline gelir. Başkurdistan orta İdil’in Avrupa kısmında yer alır. Başkent’i Ufa , yüzölçümü 143.600 kilometrekare, nüfusu 4 milyon'dur. Başkurdistan dışında’da 2 milyondan fazla Başkurt yaşadığı bilinmektedir. Başkurdıstan Özerk Cumhuriyetinin bir parlementosu, Anayasası, Cumhurbaşkanı ve bayrağı vardır .

Sonraki ülke Çuvaşistan Özerk Cumhuriyeti...