Emekli ve memura temmuzda verilecek zam oranı netleşmeye başladı.

TÜİK’in mayıs ayı enflasyonu yüzde 1.53, beş aylık enflasyon yüzde 15.09, yıllık TÜFE oranı yüzde 35.41 oldu. Yılbaşında yüzde 11.54, yüzde 15.75 ve yüzde 30 oranında zam yapılan maaş, aylık ve asgari ücret beş ayda yüzde 15.09 oranında eridi. Mayıs ayı enflasyonu beklentilerin oldukça altında çıkarak, çalışan ve emeklide hayal kırıklığı yarattı. Çarşı pazar fiyatlarının çok uzağındaki verisi ile TÜİK bir kez daha ters köşe yaptı. TÜİK harikalar yaratmaya devam ediyor.

İstanbul Ticaret Odası’na (İTO) göre mayıs ayı enflasyonu yüzde 2.82, yıllık enflasyon yüzde 46.57 olurken, Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre ise mayıs enflasyonu yüzde 3.66, yıllık enflasyon yüzde 71.23 oranında gerçekleşti. TÜİK’in verilerinden ötürü maaş, aylık ve asgari ücrete sürekli düşük zam yapılıyor. Milyonlarca dar ve sabit gelirlinin aldığı yetersiz artış iki, üç ayda eriyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklisi 5 ayda (ocakta yüzde 5.03, şubatta yüzde 2.27, martta yüzde 2.46, nisanda yüzde 3, mayısta yüzde 1.53) kümülatif yüzde 15.09 oranında zam edindi. 3 Temmuz Perşembe günü açıklanacak haziran ayı TÜFE verisi uyarınca milyonlarca dar gelirli emeklinin aylığına yılın ikinci yarısı için yansıtılacak artış oranı belli olacak. Haziran ayı enflasyonu ile birlikte SSK ve Bağ-Kur emekli, dul ve yetim aylığına temmuzda yüzde 17-18 arasında zam yapılması yüksek olasılık. Bu oran düşük de çıkabilir. Emekli buna da hazırlıklı olmalı.

Olası yüzde 17-18 arasındaki zammın emekliye rahat nefes aldırmayacağı, maddi sorunlarının giderilmesine katkı sağlamayacağı aşikar. Aylıklara TÜİK zammının yanı sıra seyyanen artışın eklenmesi kaçınılmaz hale geldi. Zira, gariban kitle sözler doğrultusunda memura 2023 temmuz ayında verilen 8.073 TL tutarındaki seyyanen artışın aylıklarına yansıtılmasını hala umutla bekliyor. Seyyanen zam kıvrandıkları yaşam pahalılığı altında can suyu olacaktır. Bayram öncesi ödenen 4 bin TL tutarındaki ikramiye ile ancak 2 kilogram baklava alınabiliyor. Aylıklar da yetersiz olunca el öpecek torunlara bayram harçlığı kalmıyor. Mahcup oluyor emekli torunları karşısında. Bu mahcubiyeti, çekingenliği yaşamak istemiyorlar. Lakin elden bir şey gelmiyor.

Yılbaşında maaşlarına yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı yansıtılan memur ile memur emeklisi beş ayda yüzde 8.58 oranında enflasyon farkına hak kazandı. Haziran enflasyonu ile 6 milyonu aşkın kitleye temmuzda ödenecek enflasyon farkı netleşecek.

Temmuzda yüzde 5 oranında toplu sözleşme zammı da alacak memur ve memur emeklisi, ardından ağustos ayındaki toplu sözleşme görüşmelerinden çıkacak sonuca kilitlenecek. Hükümet ile yetkili konfederasyon Memur-Sen ve diğer konfederasyonların oturacağı toplu sözleşme masasında maaş ve aylıklara 2026-2027 yıllarında yapılacak artış oranları saptanacak. Sözleşme görüşmeleri öncesi kamuoyuna sert söylemlerde bulunan, esip gürleyen Memur-Sen genel başkanından aynı tavrı ve cesareti toplu sözleşme masasında da göstermesini bekliyor memur ve emekli.

Tabii grev yasağından ötürü memurun elinin kolunun bağlı olduğunu, en son süreçte Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun saptadığı zamla yetinildiğini de göz ardı edilmemeli. Yine de milyonların sorumluluğunun omuzlarında bulunduğunu toplu sözleşme masasında unutmamalı yetkili konfederasyon.