Cumhurbaşkanlığı seçiminde hesaplar ikinci tur için yapılıyor. Birinci turda gerekli çoğunluğu sağlayamayan Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu ikinci turda seçilebilmenin arayışını sürdürüyor.

İlk turda yüzde 49.50 oy alan Erdoğan’ın eli yüzde 45 oy edinen Kemal Kılıçdaroğlu’na göre daha güçlü. Parlamentoda elde ettikleri üstünlüklerini de koz olarak seçmene sunacak.

Millet İttifakı ve CHP lideri şapkayı öne koyarak ilk turun sorgulamasını yaparak, oy alamadıkları seçmen kitlesine yönelik yeni mesajları gündeme getirecek. Halkın önceliğinin derin ekonomik sorun değil, ülkenin bekası olduğu net olarak ortaya çıktı.

Kılıçdaroğlu ve kurmayları seçmenin birinci turda verdiği “milliyetçilik” iletisini doğru okuyarak ona göre yeni politika oluşturacaklar kuşkusuz.

Halk ne denli ekonomik sorun yaşasa, ağır hayat pahalılığı altında inim inim inlese de Cumhur İttifakı’nın propagandasından etkilenerek “Beka” kaygısı ile oyunu Erdoğan’a verdi. Ancak ilk turda aranan çoğunluk yine sağlanamadı.

Aslında Kemal Kılıçdaroğlu’nun oyu küçümsenmemeli. Lakin beklentiler ilk turda seçileceği yönünde olunca sandıklardan gelen sonuçlar üzerine umutlar düş kırıklığına dönüştü.

Sorgulanması gereken en önemli ayrıntı İYİ Parti başta olmak üzere Millet İttifakı bileşenleri SP, DEVA, DP ve Gelecek Partisi tabanından Kılıçdaroğlu’na ne kadar oy gittiği idi.

İYİ Parti dışında CHP listelerinde seçime girerek 38 vekillik kazanan diğer paydaşların oyları ile Kemal Kılıçdaroğlu’na çok katkı sağlamadığı görüldü. Yeşil Sol Parti adı altında seçime katılan HDP’nin daha fazla oy getirdiği ortada. Tabii HDP’nin desteğini kullanan

Erdoğan ve Cumhur İttifakı’nın “Kandil ile işbirliği yapıyorlar” söylemleri kararsız milliyetçi ve muhafazakar tabanda karşılık buldu. Bu kitle “ekonomi değil, beka öncelik” düşüncesiyle oylarını Recep Tayyip Erdoğan’a yöneltti.

Gözler şimdi ilk turda yüzde 5.20 oy alarak ikinci turun anahtarı konumuna gelen ATA İttifakı adayı Sinan Oğan’da. Pazarlıklar sonucu Oğan’ın kimi destekleyeceği belirlenecek.

Hedeflerine ulaştıklarını, bundan sonra Türkiye’nin siyasi krize ve çalkantıya girmemesi için tüm sorumluluğu üstleneceklerini açıklayan Sinan Oğan, kırmızı çizgilerinin mülteciler ve terörle mücadele olduğunu açıkladı.

Görüşmelerde Oğan’ın “olmazsa olmazı” her iki başlık ikinci tur desteğini şekillendirecek. Kemal Kılıçdaroğlu’nun Sinan Oğan’ın taleplerine olumsuz yanıt vermesi düşünülemez.

Zira o talepler zaten gündeminde. Ancak Sinan Oğan Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararı alırsa HDP’nin tavrı ne olur? Her durumda HDP’nin ikinci turda da CHP liderini desteklemesi beklenir. Ancak ilk turda konsolide ettiği tabanı bu kez bir arada tutamayabilir.

Sonuçta Millet İttifakı ikinci tur çalışmalarında kendilerine yönelmeyen karasız muhafazakar ve milliyetçi seçmene yoğunlaşarak oylarını almaya çalışacak.