Türkiye’nin hatta dünyanın yakından takip ettiği kritik seçimleri hafta sonu geride bıraktık.

Ülke genelinde 65 milyon seçmenin yaklaşık yüzde 88’i sandık başına gitmiş ki son yılların en çok katılımlı seçiminin olduğunu söyleyebiliriz.

Resmi olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,50 oranında oy alırken, rakibi Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44.95’te kaldı. Erdoğan, 0,50 puan daha alsa 28 Mayıs’ta sandığa ikinci kez gitmeye gerek kalmayacaktı.

Cumhurbaşkanlığı ve 28.dönem milletvekilliği seçimlerinde kesin olmayan sonuçlara göre AK Parti % 35,49 oy oranı ile 266 milletvekili, Milliyetçi Hareket Partisi % 10,06 oy oranı ile 50 milletvekili, Yeniden Refah Partisi % 2,83 oy oranı ile 5 milletvekili çıkardı.

Cumhuriyet Halk Partisi % 25,37 oy oranı ile 169 milletvekili, İYİ Parti % 9,75 oy oranı ile 44 milletvekili çıkardı. Yeşil ve Sol Parti % 8,80 oy oranı ile 62 milletvekili, Türkiye İşçi Partisi % 1,73 oy oranı ile 4 milletvekili çıkardı.

Ata İttifakı % 2,45 oy oranı, Sosyalist Güç Birliği İttifakı  % 0,29 oy oranı ile milletvekili çıkaramadı. 

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin adaylıktan çekilmesine tepki olarak Ata İttifak adayı Sinan Oğan % 5,20 oy oranı ile 2 milyon 824 bin 118 oy aldı. 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde % 52,54 oy alan Recep Tayyip Erdoğan 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan seçimlerde % 49,50 oy oranı aldı seçimler 2 hafta sonra ikinci tura kaldı.

Bir önceki seçime göre yaklaşık % 3 oranında oy kaybı yaşamasına rağmen milletvekili çoğunluğu elinde bulundurduğu için ikinci tur seçiminde çok zorlanmayabilir düşüncesindeyim.

Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ve MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na HDP’nin ve PKK’lı teröristlerin dağdan destek açıklamasını miting alanlarında çok iyi kullandılar.

Bunun da zaten sandığa yansıdığını gördük.

Birinci turda yüzde 5,40 oy alan Sinan Oğan’ın tutumu hangi tarafı işaret edeceği de elbette çok önemli. Onun söylemi ve istemi seçmen üzerinde ne kadar etkisi olur bilinmez ama seçmen hür iradesini kullanarak ve ülkeyi kaos ortamına sokmayacak bir tercih yapacağı kesin.

Demokratik ortamda geride bıraktığımız seçimin ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. Bekleyip göreceğiz.

Cumhurbaşkanlığı seçimi böyle geçmişken parlamento seçimlerinde de önemli değişiklikler yaşandı. Cumhur İttifakının yüzde 49,3 oy ve 321 milletvekilliği ile üstünlüğü yakalaması Millet İttifakı’nın önünde yer aldı.

Millet İttifakı Yüzde 35,1 oy oranı ile 213 milletvekiline sahip olurken Türk halkının başkanlık sistemini benimsediğini söylemek de doğrudur.

Seçimden önce her zaman şunu söyledik ve yapılan anketlerde de çıkan sonuç öyle olmuştur.

AK Parti’nin oy oranının yüzde 34-36 bandında ki yüzde 35 çıktı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendi oy oranından çok geride olduğunu birlikte yaşadık.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde ortalama yüzde 20’nin üzerinde oy fazlasının olduğunu gördük.

Milletvekilliği seçim sonuçları ile Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları arasında belirgin bir oran var.

TBMM’de aritmetik çoğunluk ise Cumhur İttifakında… Varsayalım 28 Mayıs’ta Kılıçdaroğlu aradaki farkı kapatıp Cumhurbaşkanı olsa bile topal ördek misali bu meclis aritmetiğinde ülkeyi nasıl yönetecek?

Cumhur İttifakı Kılıçdaroğlu’na nefes aldırmayacak, adım attırmayacak, sıkacak da sıkacak.

28 Mayıs sonrası Kılıçdaroğlu partiye hesap verecektir. Masanın diğer ortaklarına hiçbir katkı sunmadan 37 milletvekilliğini vermesi mutlaka sorgulanacaktır.

Öngörüm CHP’de ortalık karışacak gibi… Hem HDP mesajları hem de 37 milletvekiliği vermesi ve politik dehası ve derinliği masaya yatırılacaktır.

Gaziantep’e bakacak olursak. Milletvekilliği seçim sonuçlarına göre; Ak Parti’den  Abdulhamit Gül, Eyüp Özkeçeci, Ali Şahin, Derya Bakbak, Mesut Bozatlı, Şehzade Demir, İrfan Çelikaslan, Bünyamin Bozgeyik, Cumhuriyet Halk Partisi’nden Hasan Öztürkmen, Melih Meriç, Ertuğrul Kaya, Milliyetçi Hareket Partisi’nden Sermet Atay, Yeşil Sol Parti’den Sevda Karaca Demir, İyi Parti’den Mehmet Mustafa Gürban Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne milletvekili olarak gitmeyi başardı.

Seçim Gecesi CHP’den Reis Reisoğlu ile İyi Parti’nin tartışmalı ismi Gürban arasında yarış son ana kadar yaşandı. İpi Mehmet Gürban göğüsledi. Renkli bir kişilik olan Reis Reisoğlu’nun meclise gitmesini çok isterdim. Ama o da olmadı…

İYİ Parti teşkilatları tarafından tepki çeken bu sıralamada partinin aldığı oy oranının seçim sonuçlarına yansıdığı görülüyor. Paranın gücü bile bir yere kadar. Parası sahada sökmedi… Az daha Gürban gidemiyordu. Bakalım Gaziantep’i tanımayan, tartışmalı isim neler yapacak mecliste… Bekleyip göreceğiz...

İP’in ikinci sıra adayı Mehmet Ay’ın canla başla çalışması Gürban’a yaramış gözüküyor.

Milletvekili seçimlerinde Gaziantep’te sürprizler yaşandı. Geçen seçimdeki gibi vekil sayısı aynı sadece vekiller değişti.

AK Parti’nin belli oranda oy kaybına rağmen yine 8 milletvekili çıkarmayı başardı. Hüda-Par kontenjanından giden isim ise Şehzade Demir oldu… Aslında bir milletvekili kayıpları olduğunu söyleyebiliriz.

CHP teşkilatı ve milletvekili adayları 6 milletvekili çıkaracaklarını söylüyorlardı. 3 milletvekilliği çıkarabildiler. Üçüncü sıra adayı da zaten Deva kontenjanından gelen Ertuğrul Kaya…

Gaziantep’te MHP’nin ne yapacağı merak konusuydu. 27. Dönemde TBMM’de Gaziantep adına önemli işlere imza atan Sermet Atay Gaziantep’te ve ilçelerde adım atmadık yer bırakmadı. İl ve ilçe teşkilatları, Ülkü Ocakları teşkilatları ile büyük uyum içinde çalıştı.

Aslında MHP sürprizi tüm Türkiye’de yaşandı. Yüzde 7 barajının altında görenleri yüzde 10’luk oy oranının üstünde oy alarak yüzlerine vurdu.

Sermet Atay yeniden MHP’den milletvekili seçilirken, ikinci sıra adayı Mustafa Bozgeyik ne yazık ki gidemedi. Mustafa Bozgeyik’in de parlamentoya gitmesini çok isterdim.

Çünkü seçim süreci boyunca çok heyecanla çalışmış. Ama bazı şeyler nasıp kısmet işidir.

Bu arada; deprem bölgesinden Cumhur İttifakı’na gelen oylar sosyal medyada küfürlü hakaretlere dönüştüğünü üzülerek gördüm.

İnsanlar demokratik haklarını kullanıp oy tercihinde bulunmuşlar.

Başını bazı sanatçıların çektiği bir grup yapıyor. Senin de bir oyun onun da bir oyu var.  Küfür, hakaret, küçümseme doğru şeyler değil…

Biraz insan olmayı deneyin. Sevmeyi öğrenin...Sırf karşı tarafa oy verdi diye, karsizin tarafınızda değil diye hakaret, beddua, küfür etmek ne demek! Ayıptır...

Evet! Seçimler bitti, şimdi geçimler başladı… Parlamento seçimleri vatana millete hayırlı olsun.

Cumhurbaşkanlığı için biraz daha bekleyeceğiz.