Kemal Sunal ve Şener şen’in oynadığı , Kartal Tibet ‘in yönettiği Tosun paşa filmini hepimiz defalarca izlemişizdir. Ama asıl Tosun paşa kimdir bilirmisiniz?

Kavalalı Mehmet Ali paşa’nın oğullarından biri olan Ahmet Tosun paşa’dır.

1793 te bugun Yunanistan sınırları içinde olan Kavala da doğdu. Babası Mehmet Ali paşa Mısır’a vali olunca oraya yerleştiler. 12 yaşında olmasına rağmen abisi ibrahim paşa ile birlikte askeri alanda çok iyi eğitim aldılar.

Fransız ve İngiliz ler kısa bir sürede olsa Arap yarımadasından çekilmişlerdi. Mısır Memluk beylerinin ,Arabistan ise Vehhabiler’in tesiri altındaydı.

Mehmet Ali paşa 1811 de oğlu Ahmet Tosun’u orduların başına geçireceği ve bunun kutlanacağını duyurarak Memlük beylerini ziyafet’e çağırdı. Ziyafet olaysız geçti , fakat dönüş yolunda beyler pusuya düşürülerek öldürüldü. Bu olaydan sonra Mısır’ı kontrole alan Mehmet Ali paşa, oğlu Tosun Paşa’ya Arabistan ‘a gönderdi.

18 yaşında olan Tosun paşa vehabileri yenilgiye uğratıp Arabistan’ın kontrolünü ele aldı.

Tosun paşa henüz 23 yaşında sebebi bilinmeyen bir sebepten öldü. Bu ölüm Mehmet Ali paşayı çok sarstı. Tosun paşa için şanına layık bir cenaze düzenlendi.

Kahverengi saçları, güler yüzü ve cömertliği ile hem asker hemde halk tarafından çok sevilen Tosun Paşa’nın yerine gelen kardeşi ibrahim paşa Osmanlı’nın başına bela oldu. Tosun paşanın oğlu Abbas ise Mısır’ın 3.Valisi oldu. Yaşasaydı Osmanlı tarihi farklı yazılabilirdi.