Mum gibi eriyen asgari ücrete temmuzda ara zam yapılmasına ilişkin tartışmalar siyasetin gündemine oturdu. Sendikalardan bu konuda henüz bir ses yok.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, geçen hafta İstanbul Pendik’te asgari ücrete ara zam yapılmasına yönelik önümüzdeki günlerde kampanya başlatacaklarını, bu yönde işçi ve işveren sendikaları ile bayram sonrası görüşeceğini belirtti. Özel, aynı ifadeleri Bursa’da gerçekleştirilen mitingde de ısrarla dile getirdi. CHP’nin önceliği ekonomik düzenin altında ezilen dar gelirli milyonlar. Asgari ücretli de bu kitlelerden biri. Özgür Özel’in genel başkanlık koltuğuna oturması ile yüzünü garibanlara daha çok döndü ana muhalefet partisi. Her konuşmasında milyonların geçinemediğini, sorun yaşadıklarını vurguluyor, dikkat çekiyor genel başkan Özel.
Çiftçinin esnafın, işçinin, memurun, emeklinin sorunlarını sürekli gündeme taşıyor, bu doğrultuda çeşitli illerde yankılanan mitingler gerçekleştiriyor CHP. Yozgat’ta yapılan mitingde çiftçi Abdullah Ceylan’ın “Turpunan, şalgamınla devlet idare edilmez” tümceleri gündeme damgasını vurmuş, günlerce konuşulmuştu. Ana muhalefet partisinin bu yöndeki kararlılığı, mücadelesi anketlere olumlu yansıyor. İvmeyi oldukça yükseltti CHP.
Özgür Özel’in ara zammı gündeme taşımasına karşın, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçileri temsil eden Türk-İş’ten bugüne dek bir ses yok. Suskunluğunu koruyor Türkiye’nin en büyük işçi sendikaları konfederasyonu. Aralık ayında asgari ücretin net 22 bin 104 TL olarak saptandığı komisyon toplantılardan çekilen Türk-İş, taleplerinin dikkate alınmamasından doğal olarak yakınıyor. Komisyon toplantılarında çoğunlukla patron ve hükümet temsilcilerinin oy çokluğu ile asgari ücret belirleniyor. Yanılmıyorsam 1976 yılından bugüne değin komisyonda 4 veya 5 kez hükümet –işçi tarafının oy çokluğu ile ücret saptandı. 3- 4 kez işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin oy birliği ile asgari ücret tespit edildi. Görüldüğü gibi Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda ezici çoğunlukla patronlar ve hükümet ne derse o oldu.
Türk-İş, bu duruma isyan ederek, yapısı değiştirilmediği ve emekçiler daha çok temsil edilmediği sürece komisyon toplantılarına katılmayacağını ve çekildiğini aralık ayında kamuoyuna duyurmuştu. Lakin, Türkiye’nin en büyük işçi sendikaları konfederasyonu olmasından ötürü temmuzda ara zam için inisiyatif almak zorunda. Çoğunluğu sendika üyesi olmasa bile mevcut koşullarda 22 bin 104 TL ile 9 ay daha geçinebilmesi olanaksız asgari ücretli emekçiye sahip çıkması, hakları için mücadele etmesi Türk-İş’in temel görevidir. Bu konuda sorumluluk almak, ara zam taleplerini ısrarla gündeme taşımak Türk-İş’in omuzlarındadır. O görevden kesinlikle kaçınılmamalı.
Hoşnut olmadığı komisyon yapısının değiştirilmesi, emek ağırlıklı yapıya dönüştürülmesi ara zammın hemen ardından gündeme getirilebilir. Ama öncelik “geçinemiyoruz “diyerek haykıran emekçinin ücretine ara zam yapılmasını sağlamaktır. Suskunluk Türk-İş’e yakışmıyor.