Veraset ilamı, yakınlarına miras bırakarak ölen birinin mirasının yasal olarak kime ve ne oranda kaldığını gösteren bir belgedir. Ölüm durumunda mirasçının kim olduğu, mirastan kimlerin yararlanma hakkının olduğu gibi bilgiler bu belgede yer alır.


Herhangi ters bir durum olmadığı sürece veraset ilamında adı geçen kişilerin mirastan pay alma hakları vardır. Ayrıca bu belgede kimin hangi oranda mirastan pay alacağı da bellidir. Bu oranlara göre miras, belgede adı geçen kişilere paylaştırılır. 

Veraset İlamı Nereden Alınır?


Veraset ilamını almanın 2 farklı yolu vardır. Biri Sulh Mahkemeleri’ne giderek almak diğeri ise noterden almak. Eskiden veraset ilamını sadece Sulh Mahkemesi’nden almak mümkünken 2011 yılında yapılan Kanun değişikliği ile mirasçılara bu belgeyi noterden alabilme hakkı da doğmuştur ve noterden almak daha kısa olan yoldur. Ancak burada da bazı şartlar söz konusudur. Mirasçı olan kişiler arasında yabancılık unsurunun bulunmuyor olması gerekir. Yabancılık unsuru, mirasçılardan birinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaması ya da Türkiye’de yaşamıyor olması anlamına gelir. Nüfus kayıtlarında yabancılık unsuru olan bilgiler varsa ve bilirkişi incelemesi ya da şahit dinlenmesi gerekli olduğu durumlarda noterler veraset ilamı veremezler. Böyle bir durumla karşılaşıldığında Sulh Mahkemesi’ne başvuru yapılmalıdır. Ayrıca yurt dışında yaşayan mükellefler veraset ve vergi beyannamelerini bulundukları ülkedeki Türkiye Konsolosluklarına da verebilirler.


Veraset İlamı Başvurusunu Kim Yapar? 


Veraset ilamı başvurusunu yasal mirasçı ya da ölüme bağlı tasarrufla atanan atanmış mirasçı yapabilir. Ölüme bağlı tasarruftan kasıt; vasiyetname, miras sözleşmesi ya da ölünceye kadar bakma sözleşmesi gibi tasarruflardır. Bazen miras bırakan bu yollar ile aslında yasal olarak mirasçısı olmayan başka bir kişiyi mirasçı olarak atamaktadır. Mirasçıların aynı anda başvuru yapmasına gerek yoktur, yalnızca birinin başvurusu ile alınan veraset ilamı da yeterlidir.


Veraset İlamı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?


•    Aile nüfus kayıt örneği
•    Ölüm belgesi
•    Veraset ilamı talep dilekçesi
Bu evraklar Sulh Mahkemesi’ne sunulur. Mahkemenin belirlediği günde bir adet şahitle dava gerçekleştirilir. Ancak gayrimenkul paylaşımı söz konusu ise belediyeye emlak beyanı verilmelidir:
Peki veraset ilamı noterden nasıl alınır? Bunun için gerekli belgeler şunlardır:
•    T.C kimlik belgesi
•    Temsilen başvuruluyorsa vekaletname ya da miras bırakan kişinin kimlik numarası
•    Noterde dolduracağınız formlar
•    Noter tarafından doğrulanmış mirasçılık belgesi
Sulh Mahkemesi’ne yapılan başvurunun ardından yaklaşık 1 hafta içerisinde, notere yapılan başvurularda ise aynı gün içinde veraset ilamı kolayca alınır.


Veraset İlamı Süresi Ve Cezası


Veraset ilamı süresi 1 aydır. Bu süre mirası bırakan kişinin ölümüyle, ya da mirasçı olan kişinin mirasçı olduğunu öğrenmesi ile başlar. Bilinenin tersine veraset ilamı cezası yoktur. Ancak gayrimenkuller için veraset beyanı vergi dairesine 3 ay içinde verilmelidir. Aksi halde  veraset ilamı henüz alınmamış ve bu durumda Maliye Bakanlığınca tespit edilirse bu halde   cezai yaptırım uygulanır. 

Av. Çılga Kumsal Şahin