Aşılamanın yoğunlaşması ve vaka sayılarının gerilemesi ile aşamalı normalleşmeye geçilirken, “ oh rahatladık” derken yeni bir tehlikenin belirmesi yeniden kaygılandırmaya başladı.


COVİD-19’un Hindistan’da ortaya çıkan Delta mutasyonu birçok ülkede canlar almaya başladı.  Özellikle İngiltere’de etkili olduğu görülen Delta mutasyonunun hızla yayıldığı,  kolayca bulaştığı, hatta bazı aşılara karşı dirençli olduğu bilim insanları tarafından açıklandı. Buluşu BioNTCH aşısı ile dünyanın saygınlığını kazanan Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin de Delta’nın etkisi ile sonbaharda dördüncü dalganın yaşanabileceğinden endişe duyduğunu bildirdi.  BioNTECH aşısının Delta mutasyonuna ve yeni oluşacak varyantlara karşı koruyucu olduğu belirtildi.


Hızla normalleşmeye geçen İngiltere,  önlenemez şekilde yayılan Delta’nın etkisi ile yeniden sıkı önlemleri yaşama geçirme aşamasında. Buna karşılık İspanya ve Yunanistan gibi umudunu turizme bağlayan Akdeniz ülkeleri de maske takma zorunluluğunu  kaldırılarak tedbirlerde esnemeye gitti. 

Yanı sıra İsrail’de maskeler fora edildi. Dünya eski normal yaşama adım atmaya başlarken, Delta mutasyonunun kendini göstermesi şaşkınlık yarattı.
Bilindiği üzere Türkiye’de de 1 Temmuz’dan itibaren normalleşme adımları süratle atılacak.

Bu doğrultuda büyük gelir kapısı olan turizm sektöründe esneme çoktan başladı bile. 22 Haziran’da Türkiye’ye uçuş yasağını kaldıran Rusya’dan kafileler halinde turistler gelmeye başladı. Ancak hekimler Rus turistlerin Delta taşıyabileceğini ve hızla yayabileceklerinden korkuyor.

Eğer gerçekleşirse sıkı önlemleri yeniden hayata geçirmek kaçınılmaz olur. Allah korusun vaka ve hasta sayılarında ürpertici rakamlar tablolara yansır.  
Bir yanda ekonomide yaşanan sıkıntılar, diğer yanda yeni varyant kaygısı iki ucu pislik değnek gibi.

Bir yanda işsizlik korkusunu ensesinde hisseden emekçi, diğer yanda kepenk indiren esnaf.  Ekonomide yaşanan sorunlardan ötürü  bir ölçüde erken sayılacak normalleşmeye geçilecek 1 Temmuz’da.
Kuşkusuz bu tablo karşısında aşılamanın önemi bir kez daha kendini gösteriyor.

Uğur Şahin’in  örnek davranışı ile BioNTECH aşısı daha çok geliyor, günde 1 milyondan fazla insan aşılanıyor. Yine de toplum bağışıklığının sağlanabilmesi için nüfusun en az yüzde 70’inin aşılanması şart. Bu belanın savuşturulmasının tek yolu aşı olmak ve gevşemeden önlemlere uymaktır. Hele hele, Delta mutasyonu canavar gibi ortaya çıkmışken…