Gaziantep’li ünlü mozaik sanatçısı yakın dostum Mehmet Yılmaz, sanatını Çeşme’ye taşıdı.

Zeugma Antik Kenti'ndeki mozaiklerin replikaları şimdi Çeşme’de. 
Endonezya yaşayan sanatsever bir vatandaş , Çeşme Ovacık’da inşaa ettiği  evinin duvarlarına Zeugma’dan birçok ünlü mozaiğin replikalarını yaptırdı. 

Zeugma eserleri Çeşme’de bir ilk. Çeşme son yıllarda muhteşem konutların, taş evlerin yapıldığı bir ilçe oldu. Bilhassa Alaçatı’daki taş evler ve iç mekanları birçok sanatsal zenginlik içeriyor. 

Whatsapp Image 2024 02 15 At 14.06.57 (1)

Mozaikleri yapan Mehmet Yılmaz aynı zamanda Uluslararası Mozaik Sanatçıları (UMOSAD) Derneğinin başkanlığını yürütüyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin mozaik çalışmarında yer alan mozaik sanatçısı Yılmaz, çalışmalarını Gaziantep’de restore ettiği bir Antep evinde  sürdürüyor. 

Whatsapp Image 2024 02 15 At 14.06.57

Yılmaz’ın eserleri Japonya, Ukrayna gibi ülkelerde sergilendi.   “Çingene kızı” mozaiği Slevonya'da yer alıyor. 

Yılmaz bu eserleri yaparken ve restore ederken şunları hissettiğini söylüyor: 
"Zeugma'daki kazılarda mozaiki bin yıl önce bu eserleri yapan insanlarla iletişim kuruyorum, Dokunduğun zaman insanda geçmişle ilgili elektriklenme oluyor” 

Whatsapp Image 2024 02 15 At 14.06.56 (2)

Çeşme’ye değer katacak bu tür sanat çalışmalarının farklı alanlarda genişlemesi çok önemli. Çeşme’ye yerleşmiş (Avrupa’dan bile) birçok sanatçı var. Seremikçiler, ressamlar, heykeltraşlar …

Whatsapp Image 2024 02 15 At 14.06.56

1 Nisan’dan sonra yeni bir yerel  yönetimimiz olacak. Yeni yönetim çeşmenin içinde veya Alaçatı‘ta bir sanat sokağı oluşturmalı, Çeşme’de yaşayan ve Çeşme’de yaşamak isteyen tüm sanatçılara kucak açmalı ve bu sanatçılara sanat sokağında bila bedel mekan tahsis etmeli, sanatçıları desteklemeli. 
Çeşme turizmin yanı sıra sanatçıların mutlu olduğu ve sanat eserlerini üretebildiği, cazibe merkezi  bir ilçe olmalı.

Dr.Ahmet Güler. 
15.02.2024