30 Ocak 1975 tarihinde İzmir İstanbul seferini yapan tk 345 sefer sayılı uçağımız, Kaptan pilot Mehmet Topçuoğlu ve ikinci kaptan Nusret Demirel eşliğinde Yeşilköy havalimanına iniş izni almıştı . Tam piste inerken havalimani ve pistin ışıkları gitti. Uçak yeniden havalandı Marmara denizi üzerinde kayboldu.

Uçaktaki toplam 42 yolcu ve mürettebat öldü. (Resmi kayıtlara göre 41, gayri resmi kaynaklara göre 42 kişi var. Yolcu listesinde olmayan bu gayri resmi kişi, hostes Leyla Önal'ın bir yaşındaki kızı Elif Önal’dır)

Kazadan bugüne uçak ve cenazeler Marmara denizinden çıkartılmadı. Kazada Fatih Terim'in kayınpederi Kamuran Aksu, Seyyal Taner’in kız kardeşi hostes Serap Özşahin, Salat yağlarının sahibi Salomon Mizrahi (ünlü oyuncu Yosi Mizrahi'nin dedesidir) gibi ünlüler de ölmüştü.

Bursa uçağı, 1973'de Hollanda'dan aldığımız 5 adet F-28 tipi uçaktan birisiydi. Diğerlerine, Van, Sivas, Trabzon ve Samsun adı verilmişti.  Van, 1974'te, Trabzon 1979'da düştü. Bunun üzerine satılan diğer iki uçak ise 1989'da Kanada'da ve 1994'de İran'da düşmüştür. 

Uçak enkazı, ölüleriyle birlikte bugün hala Florya deniz köşkü'nün 3 mil açığında, 75 metre derinliğinde tüm matemiyle yatmaktadır. 42 beden arasından sadece bir kaçına ulaşılmıştır, onlar da Yalova gibi yerlerde kıyıya vuran cesetlerdir. Bunun dışında enkaz kurtarmaya dair en ufak bir girişim olmamıştır. Hatta kaza nedeni bile araştırılmamış, kazanın kara kutusuna ulaşılmak istenmemiştir. 46 yıl aradan sonra uçak düştüğü gibi orada durmaktadır, enkaza halen dalış yapılması yasaktır fakat Florya-Avcılar arasındaki bütün balıkçılar bu enkazın yerini bilir. 

Uçak enkazı ile ilgili gizem ve sır aradan bunca zaman geçmesine rağmen çözülememiş, gerek kayıp yakınları gerek Thy gerekse devlet bu konuda sessizliğe devam etmektedir. Neden?

Ali K. Şahin