Enflasyonun yükselişi bir türlü engellenemiyor, mutfağı ve cebi alev alev yakmayı sürdürüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)  verilerine göre nisan ayı enflasyonu beklentiler doğrultusunda yüzde 7.25, yıllık enflasyon ise yüzde 69.97 oldu. Lakin resmi veriler bu düzeyde olsa da sabit gelirli yurttaşın hissettiği cüzdan boşaltan enflasyon bunun çok üzerinde. Veriler 2002 yılı şubat ayından bu yana, yani son 20 yılın en yüksek oranı. Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre nisan ayı enflasyonu yüzde 8.68, yıllık enflasyon ise yüzde 156.86. Arada çok büyük fark var.

Çarşı pazarın fahiş fiyatları yaz mevsimine yaklaştığımız bu günlerde bile can yakmaya devam ediyor. 5 bin liraya ulaşan açlık sınırı altında yaşayan milyonlarca yurttaş hayat pahalılığı altında ne yapacağını şaşırmış durumda.  

Yılın ikinci aylık artışını sabırsızlıkla bekleyen milyonlarca işçi, esnaf, çiftçi emeklisi ile dul ve yetim temmuzda yüksek olasılıkla yüzde 35’e yakın zam alacak. Milyonlarca dar ve sabit gelirli kitlenin aylık ile maaşlarına yapılacak zam oranında esas alınan geriye dönük 6 aylık enflasyon yılın ilk 4 ayında yüzde 31.71 düzeyinde gerçekleşti.

Mayıs ve Haziran aylarındaki Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ile emeklinin aylığına yılın ikinci yarısında yapılacak zam oranı belli olacak. 4 Temmuzda açıklanacak haziran verileri doğrultusunda aylık artış oranı netleşecek.

İlk 4 ayda gerçekleşen yüzde 31.71 oranındaki TÜFE dikkate alındığında SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına temmuzda yüzde 35’e yakın artış söz konusu. Mayıs ve haziran aylarında sebze ve meyvedeki ucuzluktan ötürü enflasyonun yükseliş hızını düşürmesi beklense bile eksiye geçmesi öngörülmüyor.

2021 yılında bağıtlanan toplu iş sözleşmesi uyarınca temmuzda  maaşlarında yüzde 7 oranında artış olacak memur, memur emeklisi ile sözleşmeli personele de yüzde 25 oranında  enflasyon farkı ödenmesi olası. Ocak ayında maaşlarında yüzde 5 toplu sözleşme ve yüzde 2.5 ek zam ile birlikte toplamda yüzde 7.5 oranında artış olan bu kitleye verilecek enflasyon farkı da 4 temmuzda saptanacak.

En düşük aylık 2.500 lira alan 2 milyon emekli, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in “müjdeyi yakında açıklayacağız” açıklamaları doğrultusunda temmuza kalmadan sevindirici haberin  biran önce gelmesini bekliyor. Beklentiler en düşük emekli aylığının 4.253 liralık asgari ücrete eşitlenmesi yönünde.