Bugün size Antik Roma nın lanetli şehri Pompei’den söz edeceğim. 

Napoli’ye 25 km uzaklıkta bulunan Pompei döneminin en zengin şehirlerinden biriydi. Zenginlik yanında zevk , şatafat ve her türlü sapkınlıklarda yaşanır olmuştu şehirde. Kız çocukları ateşe atılıyor,  kız kardeşlerle ve Anneler’le Sex normal karşılanıyor, hayatın büyük bölümü , hamamlarda, genelevlerde geçiriliyordu.

24 Ağustos 79 tarihinde Vezüv yanardağı kül püskürtmeye başladı. İlk başlarda hiç kimse şehri terketmek istemedi , fakat kül tabakası çoğaldıkça panik başladı. Şehri kurtarmaya gelen Roma donanmasıda  ters esen rüzgarlardan ve denizin kabarmasından dolayı parçalandı. Ve 16.000 nüfuslu şehir tamamen küller ile kaplandı. Küllerin kalınlığı 6 ile 8 metre kalınlığındaydı.

Yaklaşık 1700 yıl boyunca kayıp olan şehir , 1748 yılında tesadüfen yeniden bulundu. Tarlasınını sürmeye çalışan bir çiftçinin sabanı bir duvara denk geldi. Duvarın takip edilmesi sonucu şehre ulaşan köylüler tesadüfen pompei ye ulaştılar. Şehir kazıldıkça ,bütün insanlık bir şok daha yaşadı. Şehirdeki herkes taşlaşmış halde duruyordu.

Günümüzde 2.5 milyon turist alan şehirde, insanlıgın ibret alması için 100’e yakın taşlaşmış insan bırakılmıştır.

Ali K. Şahin