Türkiyden bakınca gerçekten de Pire’nin Atina‘nın bir şehri gibi durduğunu söyleyebiliriz.  Hatta ben de Yunanistan görmeden önce bu aradaki farkı bilmiyordum.

atina_ve_pire_arasindaki_farklarAtina dediğiniz şehir zaten küçük bir yer. 5 milyon nüfusu var. Atina merkezinden metroya biniyorsunuz. Sonra metrodan çıktığınız yere başka bir şehir diyorlar. Orası da Pire. Nasıl olabiliyor da 20 dakika mesafelik bir yer farklı bir şehir oluyor değil mi? 

png-transparent-league-of-legends-logo-panathinaikos-fc-panathinaikos-ac-esports-panathinaikos-esports-panathinaikos-ao-panathinaikos-vc-fifa-counterstrike-global-offensive-emblem-thumbnail

BİZ ATİNALI DEĞİL PİRELİYİZ

“ATİNA başka şehir. PİRE başka şehir” 

Atina ve Pire harita üzerinde iç içe geçmiş iki bölge, birbirinden tamamen bağımsız belediyeye ve yürütmeliklere sahip. Bu yüzden de Pireliler hiç bir zaman biz Atinalıyız demezler. Hatta kendilerini statü olarak biraz daha yukarıda görürler.

Olympiakos_(futbol_takımı)

ATİNA İLE PİRE ARASINDAKİ FARKLAR

Genelleme yapmam ne kadar doğru olur... Emin değilim. Fakat bir fikir vermesi açısından, benim Yunanlılardan öğrendiklerimi aktarayım. Hatta en son Fenerbahçe Olympiyakos Basketbol maçından sonra bütün Atina barlarında sevinç gösterileri yapılmıştır. Fenerbahçe kazandığı için.

maxresdefault (2)
ATİNA Panathinaikos’tur -PİRE ise Olympiakos

ATİNA’DA et yenir -PİRE’DE Balık 

ATİNA havalimanıdır. Uçaklar iner - PİRE limandır. Gemiler yanaşır

ATİNA’DA müzeler, tepeler bulunur -PİRE daha çok deniz ağırlıklıdır  

ATİNA elittir. İnsanlar pipo içer - PİRE maddi olarak zengindir. Puro içer Sevgili Murat abi gibi 

ATİNA yeşil beyaz renkleri sever- PİRE ise kırmızı beyaz 

ATİNA çok benzer İzmir’e -PİRE ise Antalya 

tsr00031634838394564590000
Bugün bakıldığında Pire şehri, Atina’ya kıyasla çok daha refah içerisinde diyebiliriz. Denize yakın olmanın vermiş olduğu bir dinginlik de olabilir.

Fakat geçmişte durum biraz farklıydı. Pire şehrinde aynı zamanda limanın olması, liman çalışanları, balıkçılar ve işçiler…

Eski zamanlarda Atina, Pire’ye kıyasla daha elit ve entellektüeldi.