Merakla ve özlemle beklediğimiz Süper Lig 2023-24 sezonu başladı. Bir yandan takımlarımızın Avrupa maçlarını izliyoruz.

Diğer yandan Süper Lig’i heyecanla beklerken lig başlayı verdi. Ancak bıraktığımız gibi yine heyecanlı, bol aksiyonlu, kavgalı, hakemlerin verip vermedikleri, VAR tartışmaları, özellikle Anadolu takımlarının yine sesinin yüksek çıkacağı, şampiyonluğu kovalayan 3 büyük ekini kollanacağı bir lige ‘merhaba’ dedik.

F3b4mcKWMAAAbql

6 Şubat büyük depremlerinin ardından ligden çekilmek zorunda kalan, maddi sorunlar yaşamakla birlikte Başkan Memik Yılmaz’ın büyük gayretleri ile transfer tahtası açılan, transferler yapmaya başlayan Gaziantep Futbol Kulübü ilk maçını deplasmanda şampiyonluk için yola çıkan Fenerbahçe ile yaptı.

Yeni sezon için dar bütçeyle hazırlıklarını yapan Erdal Güneş yönetimindeki kırmızı-siyahlı ekip Fenerbahçe ile yapacağı maç için tabii ki çok heyecanlıydı. Daha doğrusu kırmızı siyahlı ekibe tahmin yürütenler hiç şans tanımıyordu.

Abdulkadir Bitigen’in düdük çaldığı aksiyonu bol maçta, kırmızı kart, verilmeyen penaltı, VAR incelemesinden iptal edilen penaltı,  bol tartışmalı pozisyonlar ve Fenerbahçe, Gaziantep FK'yı mağlup etti: 2-1

Erdal Güneş sahaya; Batuhan, Mbakata, Arda, Djilobodji, Khacef, Furkan, Jevtovic, Maxim, Mustafa, Gradel, Markovic. İle başlamayı tercih etti.

Öncelikle topu sahasında kabul eden, katı savunma anlayışı ile Fenerbahçe ataklarını durdurmayı düşünen Gaziantep FK, ileride bulduğu uzun ve kanat toplarla gol aramayı düşündü.

Ancak; bu sistem pek başarılı olamadı özellikle Fenerbahçe’nin yıldızı Dzeko, bir türlü durdurulamadı. Bu oyuncu akıl dolu oyunun iki golle süsledi.

Maçın hakemi Abdülkadir Bitigen, 45. dakikada Fenerbahçe lehine penaltı kararı çaldı. VAR'ın daveti üzerine elle oynama pozisyonunu izlemeye giden Bitigen, penaltı kararını iptal etti.

TADIC'İN PENALTISINI BATUHAN KURTARDI

Fenerbahçe ikinci yarıda bir kez daha penaltı kazandı. Topun başına geçen Tadic'in kullandığı penaltıda Batuhan Şen gole izin vermedi.

DZEKO 80'DE DİREĞE TAKILDI

Edin Dzeko, 80. dakikada hat-trick yapmanın kıyısından döndü. Tadic'in kullandığı serbest vuruşta topu göğsüyle kontrol eden Dzeko'nun dönerek vuruşunda top direkten döndü.

Sarı-lacivertli takıma galibiyeti getiren golleri 3 ve 18. dakikalarda Edin Dzeko atarken Gaziantep FK'nın tek sayısını 45+5'te Arda Kızıldağ kaydetti.

Gaziantep FK'da Alexandru Maxim 20 ve 23. dakikalarda sarı kart görerek kırmızı kartla takımını 10 kişi bıraktı.

Bu sonucun ardından Fenerbahçe yeni sezona 3 puanla; Gaziantep FK ise puansız başladı.

Fenerbahçe, sahasında ağırladığı Gaziantep Futbol Kulübü'nü Dzeko'nun attığı 2 golle geçti. 10 kişi kalan rakibi karşısında penaltıdan yararlanamayan Fenerbahçe, maçın son anlarında riskli pozisyonlar yaşadı. Kaleci Altay'ın üst üste hatalar yapmasına tribünler tepki gösterdi.

F3cIsOdXQAA3VV7

Şimdi Maxim’e burada küçük bir parantez açmak gerek. Kalitesi ve bu forma için yaptıkları tartışılmaz. Ancak; 20 ve 23. Dakikalarda 3 dakika arayla sarı kart görmek ne demek. Hakeme fırsat verip adeta beni at dercesine hareketler yaptı. Bu takım senden dün farklı şeyler bekliyordu. Ama bilerek yaptın.

Üzgün olabilirsin, ama bu gece takımına ihanet ettin. Sanki aklın Beşiktaş’ta kalmış gibi geldi Maxim. Hareketlerin çok tuhaftı. Garipsedim. Ne kadar üzgün olursa ol arkadaşlarına ihanet ettin. Umarım bu hareketin yönetim tarafından değerlendirilecektir.

Maxim’in her iki kartdı da tartışılmaz. Ama bir futbolcunun daha önce aldığı sarı kart varken, hakemin gözünün içine baka baka alkışlayarak ikinci sarı kartı alması, takımın eksik bırakması kulüp yöneticilerince enine boyuna tartışılması şart bence bu ülkede.

Fenerbahçe karşısında ki dün defans bloğu da lige hazır görüntü vermedi. Maç defans hataları ile başladı. Erdal Güneş yanlış bir taktikle başladı. Önde pres yapan bastıracak olan Bir Fenerbahçe'ye karşı top kaptırıp çok az adamla yakalanacağın belli iken. 

Erdal Güneş hatasını skor 2-0'a geldiğinde anladı. Sonra çıkışlarda topu uzun kullanmaya başladı kırmızı siyahlı ekip, ancak atı alan üsküdarı geçmişti.

Fener’in özellikle ileri uçta tecrübeli ayakları Dzeko ve Tadiç ataklarında çaresiz kaldı. Topu kaptırdığımız defans iki üç kişi ile yakalandı. Allah’tan Fenerbahçe dün 2-0’ın üstüne yatıp rehavete kapılmasa farklı şeyler konuşuyor olacaktık. Hakem hatasını filan boş verin. Hakemin arkasına da sığınmayın.

Ama ligin henüz başı, havalar çok sıcak ve tüm takımlar ligin havasına pek girmemiş. Erdal Güneş hocanın da gelecek olan yeni transferler ve dünkü hatalardan dersler çıkartarak ilerleyen haftalarda arzu edilen oyunu sahaya yansıtacağından eminim.

Kaleci Batuhan Gaziantep FK’ya isteksiz gelmişti. Dün hocası Erdal Güneş formayı ona verdi. Tadiç’in penaltısını kurtardı, yenilgiye rağmen başarılı bir 90 dakika çıkardı.

Batuhan mı? Yoksa Gaziantepli kaleci Mustafa mı tartışmasını çıkartanlar boşa lakırtı zevzeklik yapmasınlar. Bu işte duygusallığa yer yok. Kale kimin hakkıysa o geçer ve kaleyi korur. Bu arada yabancı kaleci gelecek dedikodularından vazgeçmek gerekiyor. Bizim çocuklara da güvenmek gerekiyor. Yoksa bunlar ileride hangi özgüvenle kaleye geçecekler.

Dünkü maçtan akılda kalanlar; tamamen oyunun içinde kalan, futbol oynamayı düşünen, düşük bütçeli transferlerle mücadeleci, ciddi bir Gaziantep FK ilerisi için umut verdi. Futbol değerleri açık bir takım.

Fenerbahçe fark atar diyenler umarım mahcup olmuştur. Kaleciler kurtarışlarıyla geceye damga vurdu. Fenerbahçe, lige üç puanla başlamasına rağmen, Boğazda farklı galibiyeti balık rakıyla taçlandırmak isteyenler fena halde düş kırıklığı yaşamıştır. !

Dünkü yeni transferlerden Gradel çok kötüydü. Fizik gücü yok.  Bir yıl ara vermiş bir takım, zorluklara mücadele eden bir ekip yine de güçlü rakibi karşısında iyi mücadele verdi. Defans bloğumuz sancılı, çok kolay geçiliyor ve çalım yiyoruz. Stoper şart. Özellikle iyi bir golcü, orta saha, kanat transferi lazım. Teknik kapasitesi yüksek, güçlü, uzun boylu ve fizikli oyuncular.

Herşeye rağmen, genç Hoca Erdal Güneş, ekibini bu maça iyi motive etmiş. Bravo.

Hakem Galip Bitigen’e gelince…

Dün bütün pozisyonlarda tercih haklarını Fenerbahçe lehinde düdüklerini çaldı, Gaziantep FK’yı adeta lime lime doğradı. Şaibeli bir hakem...

Mücadelenin son saniyelerde yaşanan ve konuk ekip Gaziantep FK’nın penaltı beklediği pozisyonla ilgili olarak…

Yeni bir kural değildi eski bir oyun kuralı…

Kendi takım arkadaşının uzaklaştırmak istediği top kendi takım arkadaşının eline çarparsa faul değildir. Yani verilen karar doğruydu!

Kalın sağlıcakla... Haftaya yeni bir yazdıda görüşmek dileğiyle...