Son günlerde Karadeniz’de sular yeniden ısınmaya başladı. Olay Rusya Ukrayna krizinden çok , Rusya Nato krizine dogru ilerliyor.

DONBAS NEDEN ÖNEMLİ?

Donbask havzası , Donetsk ve Luhansk şehirlerinide içine alan bölge. Bu bölge Avrupa’nın dördüncü büyük kömür havzasına sahip. Yaklaşık 100 milyon ton kömür rezervine sahip.

Ayrıca Rusya savunma sanayi bu bölgeye bağlı. Rus tankları , sadece bu bölgede çıkartılan demir cevheri ile üretiliyor. Rus savaş uçakları ve savaş helikopterlerinin motorlarıda bu bölgedeki fabrikalarda yapılıyor.

Yeni Amerikan yönetimi sözde müttefiklik nidaları ile Türkiye Rusya yakınlaşmasını istemiyor.  Son zamanlarda ilişkiler sıcak durumda olan Türkiye ve Rusya nın birbirinde uzaklaşması için elinden gelen herşeyi yaptığı gibi Ukrayna krizindede Türkiye ‘yi kalkan olarak kullanmak istiyor.

Başından beri Kırım ‘ın ilhakını tanımayan Türkiye, Ukrayna’ya İHA satışı ile Rusya ‘yı kızdırmış durumda. Eğer Karadeniz ‘de planlanan Nato tatbikatı gerçekleşir ve Türkiye buna destek verirse ,Rusya ile telafisi güç bir sürece girilebilir.

Nitekim Ukrayna Cumhurbaskan ‘ı Zelenski ‘nin ziyaretinin hemen ardından alınan Türkiye ‘ye uçuş yasağı bunun bir işareti olabilir.

Bazı Rus kaynakları Erdoğan ile Zelenski arasında yapılan gizli görüşme tutanaklarının Putin’e sızdırıldığı ve Putin’in bundan sonra uçuş yasağı aldırdıgı görüşününü savunuyorlar.

Geçen yıl pandemi den dolayı zor günler geçiren, bütün umutlarını 2021 e bağlayan Türk turizmi bu karardan dolayı şoke olmuş durumda. Eğer bu yasak yıl boyuna yansırsa gerek ekonomimiz gerekse turizmimiz için derin yaralara sebep olacaktır kanısındayım.

Bekleyip göreceğiz ama gelecek günler için tünelin sonu karanlık gözüküyor.