35 yılın ardından CHP ilk kez birinci parti oldu. Türkiye genelinde yüzde 93.52'si açılan sandıklara göre CHP, 35 yılın ardından 1. parti konumuna geldi. Türkiye geneli seçime katılım oranı %73.94 oldu. 16 milyon 860 bin 873 kişi sandığa gitmedi. 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri geride kaldı...

17,00'de biten oy verme işlemlerinin hemen ardından başlayan oy sayım işlemelerinden veriler gelmeye devam ediyor.

Bu kapsamda şu ana kadar sandıkların yüzde 93.52'si açıldı.

Son verilere göre 35 yıl sonra 1. parti oldu

Son verilere göre CHP yüzde 37.44 oy aldı.

Bu verilere göre CHP 1989'dan bu yana ilk kez 1. parti konumuna geçti.

Tam 35 yılın ardından Türkiye genelinde CHP seçimleri su ana kadar önde götürüyor.

Türkiye geneli son durum

CHP'nin oyuna karşın

AK Parti: %35.70

Yeniden Refah Partisi: %6.07

DEM Parti: %5.59

MHP: %4.89

İyi Parti: %3.77 oy oranlarına ulaştı.

G K C Mv Xv Wc A A Ulga

Büyükşehirlerde son durum

Bunun yanında CHP, gelen son verilere göre İstanbul, Ankara, İzmir gibi 3 büyükşehrin yanında Adana, Antalya ve Bursa'da da yarışı önde götürüyor.

Türkiye sandık başına giderek kararını verdi. Toplam bin 303 koltuğun sahibi ise belli oldu. Türkiye genelinde 81 ilin 27'sinde belediye başkanlıkları partiler arasında el değiştirdi

El değiştiren illerden 15'i CHP, 4'ü MHP, 3'ü DEM Parti, 2'si AK Parti, 2'si YRP, 1'i İYİ Parti'ye ve 1'i BBP'ye geçti.

AK Parti, bir önceki yerel seçimlere göre yaklaşık 8 milyon oy kaybetti.

Tayyip Erdoğan ağır seçim yenilgisinin ardından yaptığı balkon konuşmasında "Dik duracağız, dikleşmeyeceğiz. 31 Mart bizim için bir bitiş değil, aslında dönüm noktasıdır." Dedi.

Gaziantep’te duruma bakınca, dengeler bayağı değişti. Gaziantep Büyükşehir Belediyesinde Fatma Şahin yeniden Başkan seçildi. Şahinbey’de Tahmazoğlu, İslahiye ve Nurdağı’nda Ak Parti adayları ipi göğüsledi. 4’ncü kez partisince aday gösterilen ve anketlerde CHP’li aday Umut Yılmaz ile başa baş gösterilen Rıdvan Fadıloğlu da koltuğuna veda etti, Şehitkamil Belediyesi’nin kurucu başkanı rahmetli Ahmet Yılmaz’ın oğlu Umut Yılmaz karşısında sandıkta yenilgi aldı.

Araban’da MHP kazanırken, Karkamış’ta MHP adayı Bülent Tiryaki CHP’ye karşı sürpriz yenilgi aldı. Yavuzeli Yeniden Refah adayı kazanırken, Nizip ve Karkamış’ta da CHP adayları kazandı. Oğuzeli’nde ise MHP adayı Sait Kılıç koltuğunu kaybetti. YRP adayı Bekir Öztekin hoca YRP adayı olarak koltuğun yeni sahibi oldu.

Yani anlayacağınız Gaziantep’te bugün itibarı ile kartlar yeniden karılacak. Çünkü tüm dengeler değişti.

112659

-SEÇMENİN TAVRI DERS NİTELİĞİNDE

CHP 35 yılın ardından ilk kez bir seçimden birinci parti olarak çıktı. AK Parti ortağı MHP ile birlikte birçok ili de kaybetti. Kaybettiği oy oranı tam 8 milyon. Seçime katılım oranı ise yüzde 73. Çok düşük bir oran. Millet kızgın ve öfkeli. Sandığı protesto etti.

Tabii, Ak Parti, MHP Cumhur İttifakı açısından böyle bir mağlubiyet bekleniyor muydu? Bunu nasıl okumak lazım?

Seçmen sandıkta net mesajını verdi. Öncelikle seçime giderken doğru aday, politikalar bir tarafa, ‘’Vatandaşın gönlünden çok cebine dokunmayacaksın’’

Ekonomi, gelir adaletsizliği, işsizlik, haksızlıklar… Milletin cebindeki para, emekli, işçi, köylü, memur açısından söylüyorum. Çok kötü durumda, tuzu kurulardan ise hiç bahsetmiyorum.

Aslında ilk sinyaller Cumhurbaşkanlığı seçiminde verilmişti. Ancak Tayyip Erdoğan ikinci turda kazandığı için biraz konuşulmadı. Kemal Kılıçdaroğu tartışıldı...

Mahalli seçimleri Özgür Özel’in büyük başarısı, Tayyip Erdoğan’ın mağlubiyeti olarak yorumlamak yanlış olur. Bu arada Ekrem İmamoğlu İstanbul’da Özgür Özel’i İstanbul’a yaklaştırmayarak hem DEM Parti hem de İYİ Parti seçmeni açısından akıllı bir politika yürüttü.

Tayyip Erdoğan, bu ağır seçim yenilgisini oturup masaya yatıracaktır. AK Parti Genel merkez ve teşkilatlarda sahayı iyi okuyamayan, yanlış bilgiler verenler ayıklanacaktır. Vatandaşa tepeden bakan, ben yaptım oldu diyenler gidecektir. 

Bu ders niteliğinde bir tablo. İyi okumak gerek. Emekli, işçi, memur, köylü, çiftçinin tepkisinin sahaya yansıması.

Ekonomi ve gelir adaletsizliği çok kötü durumda. Emekli, işçi, memur ay sonunu getiremiyor. Hayat pahalılığı milleti hayatından bezdirdi. Mazotun litresi olmuş 43 lira. Biz neden bahsediyoruz. 

Bir markete giriyorsun beş kaleme 1500 lira verip çıkıyorsun. Emekli 10 bin lira ile nasıl geçinsin.

Adaletsizlik had safhada. Adam kayırmacılık. Hakkı olan almıyor, ona yakınsan sen kazanıyorsun. Millet öfkeli. Bir mülakat diye bir şey çıkarılmış. İstersen KPSS sınavında 100 al. Başka partiye oy vermeyecek olanlar ise ya intikam için kızgınlıktan birçoğu da sandığa gitmedi. Gerçek şu ki; Vatandaş AK Partiye öfkeli..

Birde çok dillendirilmeyen İsrail/Filistin meselesi var... Çok iki yüzlü tavır sergilendi. Bir yandan yüreğimiz Gazze için ağlıyor derken diğer yandan İsrail ile ticaretin devam ettiği ortaya çıktı. Bu konuda da muhafazakar kesim çok ikna edilemedi.

Fatih Erbakan ise bu konuyu çok iyi kullandı. Ayrıca bu seçimlerde beklendiği gibi Yeniden Refah Partisi aldığı oy oranıyla dengeleri değiştirdi, AK Parti’nin birçok yerde kaybetmesine neden oldu. Örnekleri çok fazla...

İktidar bu ağır tokadı hak ettimi? Seçmen bugün ilk tokadı vurdu. Bu tokattan gerekli dersler çıkartılır mı ? Şimdi seçimlere dört yıl var. AK Parti nasıl bir politika izleyecek. Bu ağır dersten neler çıkartacak...

CHP bu zaferi 4 yıl belediyelerde taşıya bilir mi? Bakıp göreceğiz.